Nije podržano uvođenje PDV-a za kladionice po hitnom postupku

Nije podržano uvođenje PDV-a za kladionice po hitnom postupku
Ilustracija

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrao je danas zahtjev zastupnika iz Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) da se po hitnom postupku razmatra Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, kojim se predviđa brisanje odredbe kojom se igre na sreću oslobađaju od plaćanja PDV-a.

U obrazloženju predloženog zakona je navedeno kako je neprihvatljivo da se po jednakim stopama oporezuju osnovni prehrambeni proizvodi, medicinska oprema i lijekovi, školski pribor itd., a da igre na sreću ostanu oslobođene od plaćanja PDV-a.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović kazao je da je za to da se kladionice oporezuju, ali tvrdi da postoji određen broj osoba koji se dobro razumiju u PDV i koji tvrde da se ovim neće kladionice ni dotaknuti, jer kladionice, ono čime se one oporezuju su porez na dobit, licence i koncesije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tražio je od predlagača zakona da pojasni kako će to izgledati u odnosu na igrače, građane, šta se mijenja, šta ko plaća ako se usvoji ovaj zakon.

Predsjedavajući Kluba zastupnika SDA Adil Osmanović je kazao da su u obrazloženju naveli da je nepravedno, nepravično i neodrživo da način oporezivanja igara na sreću u odnosu na druga dobra i usluge koje su predmet oporezivanja budu izostavljene, prenosi Fena.

- Naša intencija je da to ide prema onima koji organiziraju i priređuju igre na sreću - kazao je Osmanović.

Iznio je podatak da su u 2020. godini u Federaciji BiH priređivači igara na sreću klađenjem ostvarili ukupni promet u iznosu većem od jedne 1,35 milijardi KM uz obrazloženje da im je prihod manji u odnosu na 2019. godinu za 22,5 posto.

- To je ogromna cifra i po našoj procjeni bi negdje bilo oko 150 milijuna KM prihoda proračunima kada bismo izmijenili ovaj zakon - pojasnio je Osmanović.

Nakon rasprave poslanici su se izjašnjavali o zahtjevu da se Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost razmatra po hitnom postupku, ali zbog nedostatka entitetske većine upućen je Kolegiju doma na usuglašavanje.