FOTO/VIDEO  Mali Ukrajinci dobili svoju učionicu u OŠ Bijakovići, nastavu će pohađati online i družiti se s domaćim učenicima

Ukrajinske izbjeglice Međugorje
Hercegovina.info

Povodom obilježavanja dana UN-a, predstavništvo UNICEF-a i Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) u Bosni i Hercegovini, u suradnji s partnerskom organizacijom Bosanskohercegovačke inicijative žena (BHWI) danas je posjetilo izbjeglice iz Ukrajine smještene u Međugorju.

Tom prilikom održala se ceremonija podjele laptopa i školske opreme djeci izbjeglicama s ciljem poboljšanja uvjeta učenja u školi i pristupa online nastavi.

Osim ove izravne potpore koju pružaju UNHCR i UNICEF u suradnji s Crvenim križem i BHWI, UNHCR je također unaprijedio informatički kabinet Osnovne škole u Bijakovići, kojeg će koristiti svi učenici s ciljem stvaranja inkluzivnog okruženja i interakcije između djece iz lokalne zajednice i djece izbjeglica

"Posebno mi je zadovoljstvo što se ovaj događaj održava u sklopu dana UN-a koji smo obilježili jučer. Moramo zajedno raditi kako bismo prebrodili velike izazove koji se nalaze na našem putu u implementaciji ciljeva održivog razvoja. Posebno želim iskoristiti ovu priliku da se zahvalim predstavnicima lokalnih zajednica Čitluka i Međugorja, a posebno predstavnicima Crvenog križa i građanima ova dva mjesta na njihovoj brzoj i pravovremenoj reakciji na pružanju utočišta i organiziranju podrške ukrajinskim izbjeglicama. Vi ste sjajan primjer kako zajednice trebaju reagirati i odgovoriti na prijem svih onih koji napuštaju svoje domove u potrazi za sigurnošću", rekla je predstavnica UNHCR-a BiH Lucie Gange.

Sadržaj se učitava...

Predstavnica UNICEF-a u BiH dr. Rownak Khan rekla je kako će se djeci angažirati i dvoje nastavnika.

Ukrajinske izbjeglice Međugorje

"Drago mi je da sam danas ovdje kada surađujemo s UNICEF-om i s predstavnicima lokalnog Crvenog križa. Kao što kolege iz UNHCR-a pružaju podršku u vidu opreme, jednako tako mi pružamo podršku, na način da ćemo angažirati lokalne nastavnike u bliskoj suradnji s Osnovnom školom u Bijakovićima kako bismo djeci koja su izbjeglice i koja tu borave, pomogli da prate nastavu prema svom ukrajinskom planu i programu. Isto tako min je drago da u proteklih nekoliko mjeseci pružamo podršku lokalnom Uredu Crvenog križa kako bi uspostavili prostor prilagođen djeci koja se nalaze upravo ovdje i kako bi ta djeca koja uistinu bježe od užasa koji im se događa, a to je rat u Ukrajini, imali barem koliko toliko normalan život", rekla je Khan.

U BiH se dobro zna što je rat i izbjeglištvo rekla je predstavnica Crvenog križa FBiH Azra Mešić.

"Hvala vam svima što se došli ovdje s nama da obilježimo polazak u školu djece koja su bježeći od rata iz Ukrajine došla baš u Međugorje, odnosno u općinu Čitluk. Crveni križ Federacije humanitarna je organizacija koja pruža pomoć svima koji su u potrebi. Mi smo nažalost imali iskustvo ratnih događanja i izbjeglištva i znamo kakve to posljedice ostavlja i kako to djeluje na ljudske živote. Naročito nam je drago da je jedan od previh partnera koji nam je pritekao u pomoć da pružimo maksimalnu podršku djeci, upravu UNICEF uz čiju pomoć smo uspostavili i održavamo Dječji kutak koji se nalazi ovdje i iz kojeg se dalje krećemo u pravcu da ta djeca krenu ovdje u školu i budu na nastavi na neki normalan i uobičajen način.  Nadamo se da ćemo uz podršku, koliko UNICEF-a, a i drugih međunarodnih i domaćih organizacija uspjeti osigurati neophodnu podršku ukrajinskim izbjeglicama koje borave u našoj državi", rekla je Mešić.

Ukrajinske izbjeglice Međugorje

Tajnik Crvenog križa općine Čitluk Andrija Stojić zahvalio je svim volonterima koji su dali nesebičan i velik doprinos u onome što nas je sve skupa zadesilo uz nadu da sve skupa neće potrajati.

"Zahvaljujem se svima vama koji ste nas danas posjetili i darovali nam ono najneophodnije za nesmetano i dobro praćenje nastave na ukrajinskom jeziku. Hvala i vama drage izbjeglice iz Ukrajine, žene, majke i djeco što ste pronašli utočište upravo kod nas, što ste nam pružili priliku da još jednom iskažemo svoju ljudskost, gostoprimstvo i da vam na takav način odamo, a vi ponesete u svijet poruku mira upravo onu po kojoj je poznat ovaj kraj", dodao je Stojić.

Nakon toga je uslijedila podjela školske opreme malim Ukrajincima.

Ukrajinske izbjeglice Međugorje

Jedna obitelj iz Ukrajine je u Međugorje je stigla sinoć.

Ukrajinske izbjeglice Međugorje

"Stigli smo iz Ivano-Frankivska. Imamo četvero djece i oni su od danas krenuli u ovaj Dječji kutak koji je organiziran za svu djecu iz Ukrajine. Uz opremu koju su dobili moći će se i obrazovati. Situacija u Ukrajini nije dobra i uistinu ne znamo koliko ćemo ostati ovdje", rekli su za Hercegovina.info Ukrajinci Ivana i Mihajlo.

U informatičkom kabinetu Osnovne škole Bijakovići nazočnima se obratio ravnatelj škole Ivan Ostojić.

"Cilj ovog projekta, a i naša želja je da se svi učenici osjećaju udobno u našoj školi. Oni će koristiti ovaj kabinet koji je opremljen u suradnji s UNICEF-om, UNHCR-om, BHWI i Crvenim križem s novom informatičkom opremom. Zahvalni smo svima vama na trudu i naporu koji ste uložili", kazao je ravnatelj Ostojić.

Ukrajinske izbjeglice Međugorje

"Ova učionica, odnosno kabinet je predviđen za ukrajinsku djecu koja se nalaze u Međugorju, odnosno Bijakovićima. Njih je trenutno dvadeset koji će pohađati online nastavu na ukrajinskom jeziku. Taj dan je promjenjiv budući da obitelji odlaze i dolaze. Preko UNICEF.a će biti angažirane dvije osobe koje će biti s ovom djecom i raditi s njima u ovom prostoru. Cilj je da se djeca asimiliraju i upoznaju s našom djecom, da imaju neki dnevni ritam praćenja nastave, druženja kroz dvorište i slobodno vrijeme. To je cilj cijelog projekta, da djeca ne budu odvojena, da su u školi i imaju školske navike", kazao je za Hercegovina.info ravnatelj OŠ Bijakovići Ivan Ostojić.

Ukrajinske izbjeglice Međugorje

Od početka rata u Ukrajini, gotovo jedna trećina Ukrajinaca protjerana je iz svoji domova. Stotine tisuća mladih Ukrajinaca i djece bile su prisiljene pobjeći. Osigurati da svi oni imaju pristup obrazovanju je veliki izazov.

U nadi da će se uskoro moći vratiti u svoje bivše škole, izbjeglička djeca u Međugorju prate ukrajinski nastavni plan i program online, virtualno pohađajući nastavu koju je omogućilo ukrajinsko ministarstvo obrazovanja i znanosti, a od sada im je omogućeno da prate nastavu iz školskih klupa OŠ Bijakovići.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.