Ukrajinci se asimilirali u Međugorju, ali brojni rješenje vide u odlasku i ulasku u EU

Ukrajinske izbjeglice Međugorje
Hercegovina.info

Od početka rata u Ukrajini na tisuće Ukrajinaca svoju sigurnost potražilo je u drugim zemljama napuštajući svoj dom. Uglavnom se radi o ženama i djeci, dok većina muškaraca ostaje braniti svoju zemlju. Iako je većina Ukrajinaca svoj mir potražila u zemljama Europske unije, brojni od njih svoje utočište pronašli su u Bosni i Hercegovini, točnije Međugorju.

S obzirom na to da je i prije početka rata veliki broj Ukrajinaca dolazio u ovo mjesto, međugorski ugostitelji pozvali su Ukrajince da se od strahota rata sklone u mir ovog mjesta, jer naš narod jako dobro zna kako je biti izložen tom velikom zlu. 

Prvi od njih u Međugorje su stigli još 5. ožujka prošle godine. Nakon tri dana putovanja i 30 sati čekanja, u Međugorje je stiglo njih 42, a radilo se o majkama s djecom.

Ukrajinske izbjeglice Međugorje

Danima prije njihovog dolaska međugorski ugostitelji su se organizirali i već se znalo gdje će koji od njih biti smješteni i kako će im se pružiti pomoć. U sve se također uključio i Crveni križ, kako Federalni tako i onaj Općinski. S obzirom na to da je još uvijek bilo vrijeme pandemije, osigurano im je po dolasku bilo i testiranje i sva potrebna liječnička i socijalna skrb.

Ukrajinske izbjeglice Međugorje

Od tada do danas kroz ovo mjesto je prošlo na tisuće Ukrajinaca. Evidenciju o izbjeglicama vodi Crveni križ Općine Čitluk. Izbjeglice su smjenjivale, jer je njihov boravak u Bosni i Hercegovini mogao biti najviše do 30 dana, no kasnije je Vijeće ministara BiH produžilo taj boravak na 90 dana, a nakon toga i na šest mjeseci. 

"Danas u Međugorju brojimo 82 izbjeglice iz Ukrajine. I sada se radi uglavnom o ženama s djecom. Oni su smješteni u neke privatne hotele i pansione... Mi se u u ovih godinu i pol dana uistinu trudimo da im osiguramo sve što je potrebno kako bi imali sve uvjete za normalan i dostojanstven život", kaže za Hercegovina.info tajnik Crvenog križa Općine Čitluk Andrija Stojić.

Ukrajinske izbjeglice Međugorje

Kada je u pitanju pomoć izbjeglicama, treba istaknuti i uključivanje i pomoć Europske unije. Tako je početkom svibnja prošle godine izbjeglice u Međugorju je posjetio Johann Sattler, šef Izaslanstva Europske unije u BiH i posebni predstavnik EU. On je tom prigodom predstavnicima Crvenog križa Općine Čitluk uručio brojne potrepštine za ukrajinski narod koje su u tim trenutcima itekako puno značile i ta donacija je u to vrijeme bila od velikog značaja.

Ukrajinske izbjeglice Međugorje

Tako Sattler je pokazao kako Europska unija čvrsto stoji uz ukrajinski narod. Johan Sattler pohvalio je aktivnosti općinskog Crvenog križa, ali se zahvalio i vlasnicima objekata koji su bez ikakvih naknada u svoje domove primili one kojima je to najpotrebnije.

Brojni od njih nisu se dugo zadržali u Međugorju. Samo pet dana nakon dolaska u Međugorje razgovarali smo s ukrajinskim majkama koje su nam kazale kako bi voljeli što prije napustiti Međugorje. Kako su nam tada rekle, razlog ne leži u tome da im je u Međugorju loše, već jednostavno žele u EU.

"Željeli bi otići u neku zemlju Europske unije kako bi osigurali zdravstveno i školstvo za našu djecu", kazale su nam.

Neki od njih u zemlje Europske unije uputili su se još i prije isteka 30 dozvoljenih (u tom trenutku) dana boravka u BiH. Za svoje odredište odabrali su Poljsku.

"Odlaze u Poljsku, točnije u Czestochowu. Odlaze iz jednog marijanskog svetišta u drugo. Ostali državljani Ukrajine koji su nam stigli od početka invazije Međugorje će napuštati kako su stizali po skupinama", kazao je za Hercegovina.info predsjednik Udruge turizma, hotelijera i iznajmljivača soba Međugorje Davor Ljubić.

Ukrajinske izbjeglice Međugorje

Neki od njih za svoje odredište odabrali su pak Hrvatsku. Radi se uglavnom o bližim dalmatinskim mjestima poput Dubrovnika, Drvenika i ostalih mjesta na Makarskoj rivijeri.

Asimilacija u Međugorju

U Međugorju su izbjeglice iz Ukrajine odlično prihvaćene i brojni su se za vrijeme boravka u Međugorju potpuno asimilirali. Prilog u tome govori činjenica kako je Osnovna škola Bijakovići osigurala posebnu učionicu za male Ukrajince koji online putem prate nastavnu na svom jeziku.

Ukrajinske izbjeglice Međugorje

Još 25. listopada prošle godine, povodom obilježavanja dana UN-a, predstavništvo UNICEF-a i Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) u Bosni i Hercegovini, u suradnji s partnerskom organizacijom Bosanskohercegovačke inicijative žena (BHWI) posjetilo je izbjeglice iz Ukrajine smještene u Međugorju.

Tom prilikom održala se ceremonija podjele laptopa i školske opreme djeci izbjeglicama s ciljem poboljšanja uvjeta učenja u školi i pristupa online nastavi.

Ukrajinske izbjeglice Međugorje

"Cilj ovog projekta, a i naša želja je da se svi učenici osjećaju udobno u našoj školi. Oni će koristiti ovaj kabinet koji je opremljen u suradnji s UNICEF-om, UNHCR-om, BHWI i Crvenim križem s novom informatičkom opremom. Zahvalni smo svima vama na trudu i naporu koji ste uložili", kazao je ravnatelj škole Ivan Ostojić.

Ukrajinske izbjeglice Međugorje

"Ova učionica, odnosno kabinet je predviđen za ukrajinsku djecu koja se nalaze u Međugorju, odnosno Bijakovićima. Njih je trenutno dvadeset koji će pohađati online nastavu na ukrajinskom jeziku. Taj dan je promjenjiv budući da obitelji odlaze i dolaze. Preko UNICEF-a će biti angažirane dvije osobe koje će biti s ovom djecom i raditi s njima u ovom prostoru. Cilj je da se djeca asimiliraju i upoznaju s našom djecom, da imaju neki dnevni ritam praćenja nastave, druženja kroz dvorište i slobodno vrijeme. To je cilj cijelog projekta, da djeca ne budu odvojena, da su u školi i imaju školske navike", kazao je za Hercegovina.info ravnatelj OŠ Bijakovići Ivan Ostojić.

Tome svjedoči i jedna majka koja je već neko vrijeme sa svojom djecom u Međugorju.

"Djeca idu u školu i vrtić ovdje. Stekli su ovdje jako dobre prijatelje i tu se osjećaju jako dobro", kaže za Hercegovina.info Sofia Dembitska.

Ukrajinske izbjeglice Međugorje

Iako su brojni Ukrajinci zbog boljih uvjeta otišli u zemlje Europske unije, Sofia za sada to još nije učinila.

"Ovo je trenutno najbolje mjesto za nas i za sada ne moramo ići nigdje. Iako bi bilo dobro da jednog dana BiH i Ukrajina uđu u EU. Imali bi tako više demokracije i slobode ističe", Sofia.

Ukrajinske izbjeglice Međugorje

Suprug je kaže ostao u domovini.

"Ovdje nam je uistinu odlično, da se i ne želimo vratiti kući u Ukrajinu. Ja sam ovdje s djecom, dok je moj muž u Ukrajini. Tamo situacija nije baš najbolja. Ovdje imamo uistinu sve. Imamo mir, molitvu, Djevicu Mariju. Uživamo ovdje s našim prijateljima. Domaći ljudi ovdje su jako dobri. Ovo je najljepše moguće mjesto za nas", zaključila je naša sugovornica.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.