GODINU DANA KASNIJE Na današnji dan prve izbjeglice iz Ukrajine su stigle u Međugorje. Djeca danas tu idu i u školu

Ukrajinske izbjeglice Međugorje
Hercegovina.info

Na današnji dan točno prije godinu dana u Hercegovinu, točnije u Međugorje stigao je prvi autobus s izbjeglicama iz Ukrajine. Autobus koji je nakon tri dana putovanja i 30 sati čekanja na granici u Međugorje je dovezao 42 osobe, majke s djecom koji su pobjegli od ludila rata. U Međugorju su im svoje domove ponudili domaći ugostitelji koji su pružili utočište. Od tada je kroz Međugorje za ovih godinu dana prošlo na tisuće Ukrajinaca. No, treba reći kako nisu svi oni bili evidentirani kao izbjeglice. Neki su tu dolazili hodočasnički, neki u vlastitom aranžmanu kako bi se maknuli iz pakla rata.

Ukrajinske izbjeglice Međugorje

Od prvih dana u pomoć izbjeglicama se uključio Crveni križ, a naročito onaj Općine Čitluk.

"Rat je započeo 24. veljače i tu smo već tih dana imali skupinu Ukrajinaca. Oni su u Međugorju boravili kao hodočasnička skupina, pa su bili primorani ovdje i ostati. Prva izbjeglička grupa direktno iz Ukrajine stigla je na današnji dan", kaže za Hercegovina.info tajnik Crvenog križa Čitluk Andrija Stojić.

Ukrajinske izbjeglice Međugorje

I godinu dana kasnije u ovom mjestu se nalazi jedan broj izbjeglica.

"Trenutno imamo evidentiranu 81 osobu. Od te brojke 52 je djece, a ostalo su odrasli, uglavnom žene, majke. Ima nešto starijih muškaraca, umirovljenika, dva sveučilišna profesora. Jedan čovjek je tu zbog bolesti djeteta", kaže Stojić.

Ukrajinske izbjeglice Međugorje

"Djeca su se asimilirala. Njih 29 trenutno pohađa online nastavu u Osnovnoj školi Bijakovići gdje je osigurana učionica samo za djecu iz Ukrajine. Svatko od njih je dobio osobni laptop na trajno korištenje kako bi mogli pratiti nastavu. Za manju djecu osiguran je i jedan dječji prostor u kojem oni borave. Mi i dalje skrbimo o njima, pružamo im svu liječničku pomoć koja im je potrebna, ali osiguravamo im materijalne potrepštine, od hrane, odjeće, obuće i ostalog".

Ukrajinske izbjeglice Međugorje

"Kroz Međugorje prošlo u ovih godinu dana na tisuće ukrajinskih državljana, no nama se kao izbjeglice prijavilo njih 400 koji su ispunili izbjegličke listiće po dolasku".

Ukrajinske izbjeglice Međugorje

"To ne možemo znati, jer tko zna kako će se situacija razvijati. Primjerice, prošli tjedan je stigla jedna nova obitelj, majka s četvero djece. Dvoje od njih je školskog uzrasta i priključit će se svojim vršnjacima u školi. Brojka će se sigurno još mijenjati, no mi moramo biti spremni i na raspolaganju svima koji dođu za daljnju pomoć".

Ukrajinske izbjeglice Međugorje

Andrija Stojić

A pomoć bi od vlasti mogla biti i bolja.

"Međunarodni čimbenici i organizacije su nam od najveće pomoći kada su u pitanju izbjeglice. Mi smo čak dobili jedno potrebno vozilo od UHCR-a. Što se tiče državnih, županijskih i općinskih vlasti, pomoći od njih nema. Međunarodni čimbenici su prepoznali naš rad i stoga nam pomažu. Jednako tako treba se zahvaliti i domaćim ljudima ugostiteljima koji su primili sve te ljude u svoje domove.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.