KRŠE ZAKONE Zavod objavio natječaj za prijem u radni odnos, a direktora nema

ZZO HNŽ

Premda je zadnjoj ravnateljici Ani Vidačak v.d. mandat istekao početkom ožujka ove godine ona i dalje protuzakonito i samonicijativno potpisuje dokumente te institucije, štoviše raspisuje i natječaje za zapošljavanje. 

Tako je 26. kolovoza raspisan natječaj za prijem voditelja službe za bolničku zdravstvenu zaštitu, a što je bilo radno mjesto upravo Vidačak prije nego je imenovana savjetnicom Radi Bošnjaku. 

Vlada Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) na telefonskoj sjednici održanoj 9. prosinca 2022. dužnosti ravnatelja Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNŽ razriješila Radu Bošnjaka, a za v.d. ravnateljicu imenovala Anu Vidačak na razdoblje od tri mjeseca. To praktično znači da je ZZO od 3. ožujka obezglavljen, nema ravnatelja/icu. a što potvrđuje i službeni list HNŽ. 

ZZO HNŽ

Prema proceduri, odnosno pravilniku o postupku prijema u radni odnos u ZZO-u, kojim se propisuje postupak prijema u radni odnos u ZZO-u, kaže se da se prijem radnika u radni odnos vrši nakon provedene procedure obveznog javnog oglašavanja, kao i da se javni oglas dostavlja Službi za zapošljavanje HNŽ. 

Sve dokumente u ime ZZO-a potpisuje ovlaštena osoba, u ovom slučaju neovlaštena Ana Vidačak. 

Što se praktično događa?

U slučaju da se na gore navedeni natječaj prijavi jedna osoba, „direktorica“ isteklog mandata je protuzakonito uvodi u posao, budući da za to nije ovlaštena. U slučaju žalbe potencijalnih kandidata, također se mogu žaliti na protuzakonit prijem, budući da Zavod nema direktora. Posebno će biti zanimljivo vidjeti koga su bivša ravnateljica i mentor joj Rade Bošnjak naumili primiti i zašto im se žuri. Po našim saznanjima stiže još rodbine u veliku obitelj ZZO-a. 

Podsjetimo, nakon našeg pisanja o aferi Peti kat, županijski HDZ se raskolio, te na Vladi HNŽ-a nije izabran novi direktor/ica Zavoda. Premijer nadajmo se na skorom odlasku Nevenko Herceg i ministar nadajmo se na skorom odlasku Goran Opsenica žustro su se zalagali za Anu Vidačak, dok je druga struja zagovarala kćerku Rafaela Gagre. 

Ta priča je čini se u HDZ-u završena na najgori način za ZZO. U kojem smjeru sve ide govori i činjenica da se dr. Vidačak i njezin mentor Bošnjak ponašaju kao ekipa koja ostaje, dok je Buhač spominjana kao osoba koja će naslijediti Nevenka Hercega.