DOLIJAO KINEZ Iz zatvora u Trebinju pobjegao skokom s 12 metara visine, lociran i uhićen u drugoj državi

Zatvor Trebinje
hercegovina.info

Teng Kilei, kineski državljanin koji je pobjegao iz Okružnog zatvora u Trebinju, lociran je i uhićen u Boru u Srbiji, saznaje ATV.

Kinez je lociran na osnovu ciljanih potraga Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske i operativne suradnje s policijama Srbije i Crne Gore.

”Bjegunac je uhićen i Viši sud u Zaječaru mu je odredio ekstradicijski pritvor”, navodi izvor ATV-a.

Teng Kilei iz zatvora je pobjegao 19. studenoga 2023. godine, nakon što su ga posjetili majka i otac. Pobjegao je kada se, tijekom šetnje, popeo na jednu od zatvorskih zgrada, te skočio s12 metara visine. Nakon skoka, čudom je ostao nepovrijeđen i nastavio je bijeg i za njim je pokrenuta opsežna potraga.

Kilei se u trebinjskom zatvoru nalazio od 5. rujna 2023. kada mu je Sud BiH odredio privremeni pritvor nakon što je uhićen po međunarodnoj tjeralici koju je za njim raspisao Interpol Peking u cilju vođenja kaznenog postupka pred nadležnim sudom zbog sumnje da je počinio kazneno  djelo ”zločin ugovorne prevare”.

Po molbi za izručenje Biroa za istraživanje gospodarskog kriminala Ministarstva javne sigurnosti Narodne Republike Kine Sud BiH je 12. listopada 2022. donio rješenjem kojim je Tengu Kileiju određen ekstradicijski pritvor. Po tom rješenju pritvor je određen do 3. ožujka 2024. godine, odnosno do izručenja ili nove odluke suda.

Zbog bijega pritvorenika direktor trebinjskog zatvora Zoran Miladinović je podnio ostavku na tu funkciju.