DAN JE SLOBODE MEDIJA Kriminal se buđa po ladicama, za razliku od suđenja za navodnu klevetu

kristina peric

Dan slobode medija, koji se obilježava 3. svibnja, prilika je za refleksiju o ključnoj ulozi medija u demokratskom društvu. To je dan kada se podsjećamo na važnost slobode izražavanja, pristupa informacijama i neovisnosti novinarstva u očuvanju demokratskih vrijednosti i građanskih sloboda. Također je prilika da se osvijesti o izazovima s kojima se mediji suočavaju diljem svijeta te da se poduzmu koraci za jačanje medijskih sloboda i zaštite novinarske profesije.

Kako je biti novinar u BiH iz prve ruke Katoličkom tjedniku govorila je urednica portala Hercegovina.info Kristina Perić, ujedno i član Nadzornog odbora Društva novinara u BiH. 

„Biti novinar u Bosni i Hercegovini nije ni isplativo ni sigurno zanimanje. Novinari su loše plaćeni, voze osrednja vozila, vraćaju kredite često do smrti za jedinu nekretninu sebi i svojoj obitelji. S druge strane imamo povlaštenu kastu i profesiju političara i njihove djece, koji imaju višemilijunske vozne parkove, po desetak nekretnina u zemlji i svijetu, a čiju bi stečevinu upravo novinar trebao preispitivati i sebe i ono svoga malo izlagati. To su često borbe Davida i Golijata, u kojima se pravosudni sustav u BiH postara da David ne pobijedi, ili da svaki dan gubi. Zašto to kažem? Sama sam autor niza članaka o korupciji i kriminalu, zbog nekih sam ponijela i nagrade struke. U konačnici sustav ne odgovara na kriminal, mjesecima i godinama vuče i buđa predmete po ladicama, pa vas osobe pod istragom stignu tužiti, razvlačiti za klevetu, koja je zapravo živa istina i sprječavati vas da radite jer ste iscrpljeni po sudovima. Osobno sam u toj situaciji. Društvo novinara Bosne i Hercegovine, upravo 3. svibnja prošle godine nagradilo me za najbolju novinarku u printanim mediima u BiH u 2022. temeljem članaka o aferi Peti kat. Nju istražuje SIPA i Tužiteljstvo HNŽ upravo temeljem mojih članaka, izuzeta je dokumentacija, ispitane brojne osobe, no na svaki upit dobivamo odgovor 'istraga je u tijeku'. U međuvremenu glavni akter, bivši ravnatelj, angažirao je dvije odvjetnice, od čega bivšu sutkinju da nas tuži za klevetu. Navodna kleveta je našem 'pravdosustavu' prioritetnija od kriminala“, ispričala je Perić.  

Govorila je i pritiscima koje redakcije proživljavaju. 

„Imam dvoje djece, nijednom ne bi savjetovala da bude novinar, pogotovo u BiH. Kad pomislim na svoj poziv, prvo se javi grč u želucu, koji jasno asocira na sve što sam kao kontraš zadnjih dvadeset godina prošla. Ipak, uz grč ide i ljubav. Ne znam i ne želim ništa drugo raditi. I dalje grizem, trzam, uživam u svakom dobrom članku i njegovim pozitivnim učincima na društvo. Mora se priznati da se situacija, premda jako sporo, mijenja nabolje. Sve je više svjetla i u BiH, a i gdje ga nema morati će se paliti. Pravosudni sustav će morati profunkcionirati, i pravna država, osobito u kontekstu EU. Ključni u tom procesu biti će upravo mediji i novinari“, istaknula je Perić.
Kazala je da je dobar novinar redovito i dobar čovjek. 

Katolički tjednik Kristina Perić

„Moram kazati i da sam primijetila da je dobar novinar redovno i dobar čovjek, kojeg krase visoke moralne vrijednosti. Što bi ga drugo motiviralo da se badava, ili za plaću nekog šalter radnika izlaže na kriminalnu i batinašku vjetrometinu. Nedavno sam, i to namjerno pišem zadnje, jer ne želim biti žrtva, i mnogo je više palih od moga pera - utorkom popodne zatekla razbijenu prednje staklo na svom privatnom vozilu. Vjerujte da to nisam ni prijavila, niti igdje objavila, premda sam neumorni legalist, koji u ovaj naš sustav ne vjeruje, a sve prijavljuje. Zašto nisam? Zato što smo u više navrata imali takve situacije, i rezanje guma i razbijanje šajbi kolegama. Izgubili bi dan da prijavimo, a nikada nam nitko ništa nije javio o potencijalnim počiniteljima. I opet se vraćamo na temeljni problem u BiH –  a to je da nemamo učinkovitu policiju, tužiteljstva i pravosuđe“, zaključila je Perić u razgovoru Katoličkom tjedniku.