KRISTINA PERIĆ Čović vodi i stranku i narod u slijepu ulicu, a bolnica, bila sam nedavno tamo pacijent...

Kristina Perić

Revizija SKB-a Mostar tema je mnogih medija u BiH, ali u Hrvatskoj, koja ulaže znatna sredstva za naše zdravstvo. Slobodna Dalmacija danas donosi članak na temu mostarske bolnice, koja je dug, potvrdila je revizija - zakucala na preko 90 milijuna maraka. Evo što je na temu bolnice kazala urednica na portalu Hercegovina.info Kristina Perić.

Kako se došlo u situaciju da bolnica nagomilala tolike dugove i tko je kriv za nastalu situaciju?
-Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru, kako pokazuje revizorsko izvješće, duguje preko 90 milijuna maraka. Ono što je najtragičnije vezano za dugovanje je da djelatnici rade na crno, i godinama im se ne uplaćuju doprinosi. U trenutku kada su liječnici i medicinske sestre najtraženija roba u Europi, mi naše ne vrednujemo, ne zadržavamo, štoviše tjeramo. Moram kazati da sam nedavno i sama bila pacijent te bolnice, i da me oduševilo koliko je mladih i sposobnih liječnika tamo. Međutim, uvjeti rada su daleko od onih koje zaslužuju. Zamislite da se ti ljudi zapravo ne bi mogli ni liječiti, budući da im se doprinosi ne plaćaju, da igrom slučaja ne rade u bolnici. Znatan broj njih već je u Njemačkoj, a ako se ovako nastavi možemo samo gledati kako nam najvrjednije odlazi. Ravnatelj bolnice će u kontekstu dugova reći da problem tolikih dugova leži u činjenici da osnivači, županije koje su osnivači bolnice ne osiguravaju proračunska sredstva za bolnicu. Međutim, ono što nikada neće Kvesić reći jeste da u županijama koje su osnivači godinama vlada HDZ BiH, koji i njega održava na mjestu ravnatelja godinama, i da je stranka, tj. Čović davno mogla riješiti to pitanje, da je htjela. S druge strane, imamo niz javnih nabavki bolnice, i to traje godinama, gdje višemilijunska sredstva idu nekakvim prijateljskim tvrtkama Ante Kvesića, nekad je to bio Melifico, danas Melcom... Ravnatelj ima vozni park na kojem bi mu zavidjeli i oni s Forbesove liste, tako da ima tu svega. 

Može li se bez pomoći Republike Hrvatske izaći iz dubioza?
-Pomoć Republike Hrvatske bolnici, i hrvatskom narodu u BiH je i potrebna i simbolična i nužna, ali upravu bolnice treba mijenjati. I ostala pomoć iz HR je nakrivo nasađena. Imamo pomoć "Hrvatima u BiH" koju bi trebalo preimenovati u pomoć projektima i pojedincima bliskim HDZ-u BiH. Na konstituirajućoj sjednici trećeg saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike tajnica Dragana Čovića Milijana Glamuzina izabrana je za predstavnicu za Bosnu i Hercegovinu. To praktično znači, da "zna se" koji projekti dobivaju pomoć, a da Hrvati koji nisu članovi stranke, a koji su većina - nemaju podršku. Godinama su ti novci išli za gusle i diple kojekakvim udrugama, pa smo proguslili i prodiplili milijune kuna, a u stvarnosti se raselili diljem EU. Mogla su se sredstva usmjeriti u obrte, opegeove, radna mjesta, nešto što kruh donosi. Dakle, pomoć da, ovakva, kanalizirana uskointeresna pomoć ne. 


Kakva je uloga HDZ-a BiH i Dragana Čovića u svemu ovome?
-Dragan Čović ne reagira niti na jedno bitno pitanje Hrvata u BiH. Nema odgovor na iseljavanje, nema odgovor na socijalna pitanja, šuti ko zaliven o aferama svojih dužnosnika, umjesto da ih smjenjuje on to pomete pod tepih. Najnoviji je primjer afera "Pet kat". Ima uvijek jedne te iste parole, već neka tri desetljeća. Mislim da i stranku i narod vodi u slijepu ulicu, da više povratka tu nema na pravi put. Politički ga živim održavaju još jedino Andrej Plenković i Željko Komšić. Komšić je najozbiljnija štetočina bh. Hrvata, dok je nejasno zašto Plenković podržava ovakav HDZ BiH. 

Kristina Perić