STIŽU I U HERCEGOVINU Poznato u kojim općinama će biti uvedeni skeneri za izbore

Skeneri na izborima
Federalna

Središnje izborno povjerenstvo (SIP BiH) Bosne i Hercegovine usvojilo je na današnjoj sjednici odluku o primjeni pilot projekta za Lokalne izbore u BiH, koji su zakazani za 6. listopad ove godine.

Ona podrazumijeva uvođenje skenera i novih tehnologija na pojedina biračka mjesta, u cilju transparentnosti izbornog procesa i sprječavanja izborne krađe.

Prema toj odluci, pilot projekt, provest će se na 165 biračkih mjesta u 10 osnovnih izbornih jedinica, a lokalne zajednice koje su izabrane za primjenu novih tehnologija u izbornom procesu su: Stari Grad Sarajevo, Tešanj, Doboj, Bijeljina, Trebinje, Gradiška, Goražde, Ljubuški, Sanski Most i Zvornik, prenose Nezavisne novine.

Obrazlažući ovu odluku, iz Središnjeg izbornog povjerenstva, podsjetili su da će se na dan izbora provesti tri glavna pilot projekta.

Prvi se odnosi na autentifikaciju birača i transmisija rezultata – provjera identiteta birača pomoću biometrijskih podataka i online prijenos rezultata izbora. Pod dva, to su optički skeneri i automatsko prebrojavanje glasačkih listića – korištenje tehnologije za brzo i precizno brojanje glasova. Pod tri – biometrijska identifikacija i autentifikacija birača – dodatna sigurnosna mjera koja uključuje biometrijske podatke birača, pojasnili su iz SIP-a BiH.

Realizacija ovih projekata, podsjećamo, podržana je od strane Izaslanstva Europske unije, koja je osigurala potrebnu opremu i softverska rješenja, a tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, koje su upravo odnose na uvođenje skenera i novih tehnologija, nametnuo je Christian Schmidt, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, jer nije imenovan od strane Vijeća sigurnosti UN-a.

Pored ove teme, iz SIP BiH podsjetili su i da je ostalo još sedam dana za političke stranke i nezavisne kandidate da podnesu prijave za sudjelovanje na lokalnim izborima.

Rok za podnošenje prijava za ovjeru sudjelovanja ističe 25. svibnja  u 16:00 sati, napominju iz SIP-a.

Od trenutka kada su raspisani izbori u BiH, 290 političkih stranaka i nezavisnih kandidata dosad je predalo zahtjeve za otvaranje korisničkog naloga za pristup online portalu e-izbori.

Radi se 113 političkih stranaka, 163 nezavisna kandidata, 12 nezavisnih kandidata pripadnika nacionalnih manjina, dva udruženja građana – kandidiranje nezavisnog kandidata pripadnika nacionalnih manjina, navode iz SIP-a BiH.

Kažu da su do današnjeg dana tri nezavisna kandidata u potpunosti završila proces podnošenja prijave, odnosno da su osim elektronskog slanja prijave izvršili i obavezu dostavljanja originalne dokumentacije u sjedište SIP-a BiH.

SIP BiH neće objavljivati pregled političkih stranaka i nezavisnih kandidata koji su podnijeli zahtjev za otvaranje korisničkog računa ili prijavu prije isteka roka za podnošenje prijava za ovjeru sudjelovanja na Lokalnim izborima 2024. godine, dodali su.

Podsjećaju da se prijava za ovjeru političkog subjekta i prijave kandidata i kandidatskih lista, podnose isključivo elektronski, putem online portala SIP BiH “e-izbori”, ali i da to ne oslobađa političke subjekte da originalne dokumente dostave osobno u sjedište SIP-a prije isteka roka za podnošenje prijava.

Prijava za ovjeru političke stranke ili nezavisnog kandidata, pored ostalog, mora da sadrži i broj računa političke stranke, odnosno nezavisnog kandidata za financiranje izborne kampanje, kao i izvještaj о prometu posebnog računa za financiranje troškova izborne kampanje, u skladu sa članom 15.1d stavkom (1) Izbornog zakona BiH (izvodi banke sa računa ili analitička kartica banke), naveli su iz Povjerenstva.

Ova stavka je posebno važna zbog Srpske demokratske stranke (SDS), koja se prijavila na izbore, ali kojoj je bankovni račun ugašen zbog američkih sankcija. Zbog toga, njihov nastup pod imenom SDS je neizvjestan.