DJELATNICI ŠKOLE IZ ŠIROKOG BRIJEGA PISALI VLADI ŽZH "Ne želimo raditi stalno u drugoj smjeni"

Srednja strukovna škola Široki Brijeg
Ilija Ćavar

Djelatnici Srednje strukovne škole iz Širokog Brijega uputili su dopis Vladi ŽZH, županijskom Ministarstvu obrazovanja te Gradskom vijeću Širokoga Brijega, u kojem su istaknuli problematiku rada u drugoj smjeni.

Također, u istom su iskazali nezadovoljstvo činjenicom da se ni pet mjeseci nakon požara, nije započelo s obnavljanjem krova škole.

"Poštovani,  obraćamo Vam se krajem nastavne godine, koja je za naše učenike i za sve nas bila teška i duga. Problem je u izvođenju nastave u drugoj smjeni. 

Upoznati ste s požarom u širokobriješkoj gimnaziji, čiju zgradu koristimo i mi iz Srednje strukovne škole Široki Brijeg. Nakon požara bivamo izmješteni u zgradu Prve osnovne škole. Školska se godina privodi kraju, ali nezadovoljstvo je očito kao i prvog dana kad smo primili na znanje da moramo raditi do kraja polugodišta drugu smjenu. Nakon toliko mjeseci zaključujemo da takav rad nije produktivan: ocjene su lošije, određeni broj učenika koji putuju dolaze kasno kućama, mnoge obitelji su izgubile ritam življenja svakodnevnih obaveza i rijetko viđaju djecu, učenici i djelatnici su vidno umorniji.

Vjerujemo da postoji rješenje za školsku 2024./2025. godinu, a nadamo se i dobra volja onih koji odlučuju i od kojih dolaze naređenja. Mi smo isto takvo jedno naređenje poslušali u ovom polugodištu te se nadamo da će se blagonaklono gledati na našu žrtvu ovih pet mjeseci i da će se uzeti u obzir umor nas i naših učenika, kao i nedužnost u cijeloj situaciji. Raspoloživi smo za dogovore, imamo i prijedloge za rješenje ove situacije kao što je naizmjenična smjena sa školom u kojoj smo trenutno gosti. 

U nadi da će poštenje, razumijevanje, pravednost i empatija pobijediti u konačnoj odluci u korist učenika, djelatnika, a i većeg broja građana Širokog Brijega (izravno je gotovo 700 obitelji vezanih samo s našom školom i ovim problemom), srdačno vas pozdravljamo", naveli su u svom dopisu.