FOTO  Jašarević i Nožica pobjednici u nebeskom trčanju

Trčanje
Z. Lojpur

Džemal Jašarević iz Sarajeva u muškoj i Maja Nožica iz Trebinja u konkurenciji dama - pobjednici su natjecanja u „nebeskom trčanju“ na vertikalni kilometar „TRKA U KAMENU – Trebinje vertikal“, koja je održana po peti put u organizaciji Planinarskog društva „Vučji zub“.

Jašarević je oborio i rekord staze koju je prešao za 46 minuta i 52 sekunde, za šta, kako je naveo, treba biti spreman.

„Staza je preteška - morate biti više nego 100 posto  spremni da bi ovaj uspon savladali, još po ovakvom vremenu i bez vode. Išao sam maksimalnim tempom – nigdje nisam zastajkivao pa ni na najtežem dijelu staze“, kaže Jašarević, ističući da mu je najteži dio trke bio uspon prema samom vrhu.

Prvoplasirana u konkurenciji dama prvi put je sudjelovala na Trebinje vertikalu.

"Još ne mogu da vjerujem da sam osvojila prvo mjesto pošto se ne natječem u ovakvim sportovima. Sve u svemu, prelijepo iskustvo i uistinu mi je drago što se ovakva trka održava u našem gradu“, ističe Nožica.

Drugo mjesto u muškoj konkurenciji osvojio je Neven Cicović iz Istočnog Sarajeva, a treće Uroš Gutić iz Nevesinja.

U ženskoj konkurenciji drugo mjesto osvojila je Sanja Kavaz iz Istočnog Sarajeva, a treće Andrea Radmilović iz istog grada.

Igor Škero, predsjednik Planinarskog društva "Vučji zub" iz Trebinja organizatora trke, rekao je novinarima da je bilo prijavljeno 300 sudionika, a došlo je dvije trećine natjecatelja.

"Iako je ekstremna vrućina danas u Trebinju, prave su ljetnje temperature mnogo trkača je uspjelo da izađe na vrh", rekao je Škero i dodao da je trka jedinstvena na ovim prostorima.

Trka "Trebinje vertikal trka u kamenu" trebalo je  biti održana u ožujku, ali je odgođena za rujan zbog epidemije koronavirusa.

Start je bio kod Perovića /Arslanagića/ mosta u Trebinju, a cilj na vrhu planine Leotar na 1.228 metara nadmorske visine.

Riječ je o jednoj o disciplina u takozvanom "nebeskom trčanju" - vertikalni kilometar.