Trebinjci ustaju protiv vlasti: Branit ćemo svoju zemlju životima

Prosvjed zemljište Trebinje
Z. Lojpur/Hercegovina.info

Nakon što je 15 zastupnika skupštinske većine grada Trebinja gradonačelniku Mirku Ćuriću dala suglasnost za prodaju zemljišta koje je bilo u vlasništvu nekadašnje firme 'Agrokop', stanovnici Trebinja kojima je ta zemlja nasilno oduzeta održali su mirni prosvjed. 

Okupljeni mještani kažu da je ta zemlja njihovim očevima oduzeta za vrijeme bivše Jugoslavije, da je nekome plaćena mizerno, nekome nikako, a da se sada na njihovom nasljedstvu pojedinci pokušavaju obogatiti. Poručuju da na njemu neće dozvoliti gradnju dok im Grad Trebinje ne plati svaki pedalj.

"Zemlju su oduzeli za vrijeme Jugoslavije, a u korist Poljoprivrednog kombinata koji je nadživio tu Jugoslaviju. Kombinat se raspao, nema ni njega ni Jugoslavije. Naša djedovina je ostala tu, sad su se pojavili neki novi tipovi koji hoće da raspolažu time bez obzira na to što to nije njihovo. To su naši preci krvavo zarađivali. Mojoj obitelji je oduzeto pet duluma, a napamet znam bar 30 ljudi kojima je oduzeta zemlja", kaže za Hercegovina.info Milorad Ilijić.

Da neće dozvoliti gradnju na svojoj zemlji, odlučan je i Srbo Škero.

"Šta smo dočekali? Da se legalizira lopovluk, je li to? Treba banda da nam otima zemlju. Nećemo dozvoliti! Pravnim putem ćemo ići. Ako ne, okočit ću svoje, pa nek dođe netko nek mi uzme moju djedovinu za koju dinara nije plaćeno ili su dali za četiri duluma zemlje vreću brašna. 

I sad je našao netko ovdje da mi se širi. Samo otiđite u Grad Trebinje, pa vidite projekat koji je ovdje napravljen, vidite zgrade vile koje su predviđene tamo i igrališta. Za koga? Oteli ste moju djedovinu, ne dam je, ima da platite svaki dinar, a nećete je džabe dobiti sigurno", poručio je Škero.

Nasljednici 145 tisuća kvadrata najatraktivijeg zemljišta u Gradu Trebinju, tražit će razgovor sa nadležnim u gradskoj upravi, ali i angažirati odvjetnike kako bi zaštitili svoju imovinu.