Je li hrana koju konzumirate sigurna?

sigurnost hrane, Svjetski dan, nutricionistica, kalorije, zdravlje
Unsplash

Danas se obilježava Svjetski dan sigurnosti hrane.
Vjerojatno malo tko zna za ovaj datum, ali važan s obzirom da je uzaludno pričati o kalorijama ili vitaminima iz hrane, ukoliko ne raspolažemo sigurnom hranom.

Povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane razgovarali smo s nutricionisticom Marijanom Zubac iz nutricionističke kuće NutriCENTAR.

U nastavku pročitajte naš razgovor.

sigurnost hrane, Svjetski dan, nutricionistica, kalorije, zdravlje

Možete li našim čitateljima odgovoriti tko je prvi odgovoran za sigurnost hrane?


Prvi odgovorni su subjekti u poslovanju s hranom, nadležne inspekcije, ali i potrošači. Često se dogodi da zbog neznanja pogrešno skladištimo namirnice, pogotovo nakon otvaranja i najčešće u ljetnim mjesecima. Primjerice, znate li da nakon otvaranja konzerve potrebno ostatak hrane čuvati u nemetalnoj ambalaži. Sve upute su jasno navedene na ambalaži, ali većina potrošača to ne mari ili ne zna. Na taj način smanjujemo opasnost od prelaska kemikalija koje se nalaze u sastavu zaštitnog sloja konzerve i niz drugih reakcija. To je samo jedan primjer. Dobro poznata opasnost su i domaći, autohtoni proizvodi. Trebamo se dičiti s njima, ali biti svjesni da proizvodnja bez kontrole predstavlja i veliki rizik za zdravlje. Primjer je naš „sir iz mišine“ koji je predstavljen i svijetu kao delikatesa, ali mikrobiološka kakvoća sira mora biti ispravna. Primjera je puno i istina, sigurnost hrane nam je zajednički posao!

U ljetnim mjesecima imamo više slučajeva trovanja hranom, kako to spriječiti?


Uz uvjet da ste nabavili svježe i zdravstveno ispravne namirnice, dobro ih oprali i poštivali rok trajanja imajte na umu da:

  • Držite visoki stupanj čistoće kuhinja i površina na kojima pripremate hranu.
    - Odvojite sirovu od kuhane/pečene hrane. Sva sirova hrana može sadržavati opasne mikroorganizme koji se mogu prenijeti na kuhanu hranu.
    - Hranu temeljito skuhajte ili ispecite tako da svaki dio hrane dostigne temperaturu od 70 º C.
    - Čuvajte hranu pri sigurnim temperaturama u hladnjacima ( 2-8 º C )ili zamrzivačima (-18º C) ili održavanje hrane vrućom ( iznad 60 º C ) usporava i sprječava rast mikroorganizama.
  •  
  • sigurnost hrane, Svjetski dan, nutricionistica, kalorije, zdravlje

Sigurnost treba biti na prvom mjestu i kada pričamo o mršavljenju
Mediji nameću razne prehrambene modele koje nude brzo skidanje kilograma, razni challenge-i i ljetne figure.
Radeći u NutriCENTRU pratimo svijest naših klijenata i nevjerojatno je koliko lako se ljudi zaigraju brzim rješenjima koja realno ne postoje, a na kocki je zdravlje. Upravo zbog toga od danas je aktualan naš novi projekt koji pomiče fokus s brzog rješenja na zdrav životni stil, u kojemu Nikolina Barbarić vodi klijente kroz proces promjene svijesti i pravilnog mršavljenja, jer je također sigurnost na prvom mjestu!