FOTO  NABUJALA TREBIŠNJICA Kad izlije rijeka, Đokići žive na otoku

Đokići Dražin Do Trebinje
Z. Lojpur

Aleksandar i Eva Đokić već devet godina žive u selu Dražin Do kod Trebinja. Prilikom svakog velikog vodostaja rijeke Trebišnjice zarobljeni su u svojoj kući. Đokići ističu da im nije problem što glavna cesta do njihove kuće svaki put poplavi prlikom većeg vodostaja rijeke, već što godinama pokušavaju riješiti alternativnu cestu koja je također neprohodna kada se rijeka izlije iz korita, a ove godine bili su praktično tri dana zarobljeni. 

"Glavna cesta je uz korito rijeke. Kada je velika voda mi nemamo problema sa tim i svjesni smo bili toga i ranije. Tražio sam godinama rješenje za ovu alternativnu cestu. Išao sam da podnesem zahtjev da mi se pomogne, pošto je državna zemlja, da mi se napravi prolaz. Rijeka se spojila sa regulacijskim kanalom iz Mokrog polja i mi smo bukvalno na otoku", priča nam Aleksandar.

Đokići ističu da bi i sami riješili ovaj problem da nije riječ o državnoj zemlji. Svake godine prilikom obilnih padalina susreću se sa ovim problemom, autom ne mogu prići do kuće, a kroz šalu nam kažu da im samo preostaju duboke ribarske čizme i da gaze kroz vodu.

"Džip ovdje stoji, ne može ni da prođe, možda samo mogu vatrogasna kola. Ne daj Bože da se nešto dogodi, ne može vam ni hitna doći. Ovo je državna zemlja, ne mogu raditi ilegalno", ističe Aleksandar.

On tvrdi da su nadležni više puta izlazli na mjesto događaja, obećali da će taj prilaz učiniti prohodnim, ali da je sve završilo na obećanjima.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.