ŠILIĆ: Deložacija izvršena protuzakonito i na barbarski način

Mostar, Hum, brkanovo brdo, deložacija, crna kronika

Deložacija je, tvrde korisnici ovih prostorija, izvršena nasilno bez ikakvog prethodnog obavještenja da će do iste doći.

Piše: Ivana Previšić / dnevni list

Deložacija je izvršena jučer u 9 sati, u vrijeme kad se u prostorijama nitko nije nalazio. Komunalci su zajedno s bravarom, u pratnji policije, provalili u prostorije pritom promijenivši bravu te u pratnji voditeljice postupka deložacije,  Stele Gvozden iz Gradske uprave, iznosili dio zatečenog namještaja i tehničke opreme iz prostorija.

Barbarski čin


Predsjednik Hrvatske matice iseljenika u FBiH i Hrvatske kulturne zajednice FBiH Miroslav Šilić šokiran je načinom na koji je deložacija izvršena. 

- Nitko od nas nije znao da će doći do ovakvog čina. Došao sam jutros u prostorije kako bih obavio neke telefonske razgovore i kad sam došao, imao sam što vidjeti, u prostorije je provaljeno, a komunalni radnici, u pratnji policije, iznosili su naše stvari. Šokiran sam načinom na koji je ovo urađeno, ovo je čisti barbarizam i kaubojština, kazao je vidno potresen Šilić. Pojasnio je da prostorije koriste, na osnovi zakupnog ugovora s Gradom Mostarom, zadnjih 15 godina te kako su prvi put prije tri godine doznali kako su iste u vlasništvu Radiotelevizije BiH koji, preko odvjetnika Damira Sadovića, traže da se ove udruge hitno isele iz navedenih prostorija.
- Tad smo prvi put, od odvjetnika koji zastupa navedenu medijsku kuću, doznali da je RTV BiH navodni vlasnik ovih prostorija. 

Mi smo tražili rješenje i sudsku presudu Županijskog suda kojom se isto potvrđuje, no istu nikad nismo dobili. Od 2008. godine do dan danas nikakvu povratnu informaciju nismo dobili. Svi korisnici ovih prostorija ušli su legalno u mirni posjed korištenja istog, početkom 1996., uz odobrenje tadašnjih gradskih struktura vlasti. Da smo bili obaviješteni o ovoj deložaciji na vrijeme, sami bismo se iselili, a ovako su nam ovim barbarskim činom uništili našu vrijednu dokumentaciju. Mi nikad nismo primili nikakvu obavijest ni nalog da će doći do ove deložacije i ogorčeni smo načinom na koji se ovo uradilo. U trenutku kad su oni iznosili naše stvari, nitko od nas nije bio ovdje. Sve se ovo moglo riješiti na civiliziraniji i kulturniji način, tvrdi Šilić. Pojasnio je kako je jučer od Gradske uprave dobio obavještenje kako su, navodi Šilić, navodno pokušali stupiti u kontakt s predstavnicima navedenih udruga, ali da nisu mogli ni do koga doći. 

- Sudski postupak je takav kakav jest, to u ovom trenutku ne možemo komentirati,  ali krivo nam je što nas Grad tretira na ovaj način, mogli smo sami skloniti svoje stvari, a ne da nam drugi razbacaju i premještaju. Na ovakav način da se radi, stvarno nema smisla, tu je naša arhiva i dokumentacija koja je svjedok našeg rada zadnjih godina. Te stvari su nam sad i na neki način oštećene. Deložacija je izvršena protuzakonito, ogorčen je Šilić, navodeći kako su stvari koje su odnošene ostavljene u kontejner u Južnom logoru. Na mjesto događaja uskoro je stigao i odvjetnik Sadović.

Pozivi se vraćali


Pojasnio je Šiliću i drugim korisnicima ovih prostorija koji su jučer došli na mjesto događaja kako je od Gradske uprave dobio odgovor da Grad Mostar nema nikakve potpisane ugovore s navedenim kulturnim udrugama.
- Po zahtjevu moje stranke, tražio sam od Suda iseljenje svih udruga. Svi pozivi koje sam slao na vaše adrese su se vraćali kao da u prostorijama nikog više nema. Na sudsku raspravu nitko od vas nije došao. Tražili smo od suca da izvršenje o deložaciji ne ide preko Suda, nego da ga izvršno nadležno tijelo uprave, a to je Gradska uprava. Prva deložacija je bila zakazana prije nekoliko mjeseci, mi smo ovdje bili, no prostorije su bile zaključane pa smo tad odgodili. Deložaciju više nismo mogli odgađati. Voditelj postupka iz Gradske uprave Stela Gvozden tvrdi da je ona poslala obavještenje za današnju deložaciju, kazao je Sadović.

STANIĆ: Obavijest o deložacija poslana na vrijeme


Tijekom jučerašnjeg dana Dnevni list je pokušao kontaktirati i gospođu Gvozden, no kako ista nije bila dostupna, odgovor je li poslano obavještenje o deložaciji ili nije dobili smo od šefa gradske Službe za nekretnine Zvonke Stanića.

- Obavijest o deložaciji stavljena je na ulazna vrata navedenih poslovnih prostora prije petnaest dana i korisnici su nam se mogli javiti. Međutim, nitko se nije pojavio i mi uopće ne znamo tko su korisnici ovih prostorija. Tako da smo bili prinuđeni na ovaj način izvršiti povrat prostora u posjed vlasniku. Na osnovi odluke CRPC-a, mi smo bili dužni djelovati i izvršiti ovu deložaciju, kazao je Stanić, navodeći kako mu je žao što je zbog nedostatka komunikacije došlo do deložacije te da se sve moglo riješiti kompromisno. 

- Da smo stupili u kontakt, drukčije bi se sve riješilo, nama je žao što je došlo do ovoga, ali obavijest je na vrijeme okačena i trebali su je vidjeti, kazao je Stanić.