LJETOŠNJA DELOŽACIJA Vrhovni sud potvrdio navode obitelji Smoljo

Smoljo, deložacija, deložacija, Mostar, Snježana Smoljo
Hercegovina.info

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom se poništavaju rješenja federalnog i županijskog ministarstva graditeljstva, a samim tim i sudske presude nastale iz istih u postupku kojeg je pokrenula Snježana Smoljo s ciljem zaštite prava vlasništva nad svojim stanom, potvrdila nam je obitelj Smoljo.

Za presudu Vrhovnog suda FBiH od 1. srpnja punomoćnici Smolja, obitelji koja je ljetos trebala završiti na ulici, saznaju tek nakon uvida u spis Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNŽ-a 31. kolovoza 2021. godine, dok je, tvrde, punomoćnicima obitelji koja se bori za njihov stan ta presuda dostavljena 3. kolovoza 2021. godine, 28 dana ranije, što po Smoljama nije slučajno.

Kao jedan od ključnih razloga za poništavanje rješenja ministra Hasandedića Vrhovni sud FBiH je istaknuo ignoriranje zahtjeva Arapović-Smoljo i neispitavanje svjedoka o bitnim čimbenicima za utvrđivanje istinitih činjenica u procesu pred nadležnim institucijama, što u potpunosti potvrđuje teze iznesene od strane Snježane Smoljo prilikom pokušaja deložacije 23.06.2021. ove godine.

deložacija,Mostar,Snježana Smoljo

Smolje tvrde da je upravo donošenjem rješenja o deložaciji prije presude Vrhovnog suda FBiH ministar graditeljstva u HNŽ-u Suad Hasandedić pokušao protuzakonito priskrbiti korist Ljiljani Gašić ignorirajući zakonske odredbe. 

“Pored toga što se rješenje iz 2007. godine nije niti moglo izvršiti jer je rok za izvršenje rješenja 5 godina, isto se temelji na odluci iz 2002. godine, koja se odnosi isključivo na osobe koje imaju rješenje o dodjeli stana, a to nikako ne mogu biti Gašići jer takav dokument ne posjeduju”, navodi obitelj Smoljo. 

Očekivan je zaokret u samom procesu, a posebno iz razloga nemogućnosti obitelji Gašić da na posljednjem ročištu predoči adekvatan dokument odnosno rješenje o dodjeli stana. Postavlja se pitanje s kojom namjerom je ministar Hasandedić zanemario sve činjenice i po vlastitom afinitetu pokušao protjerati prve i jedine vlasnike, obitelj Smoljo, iz stana koji se nalazi u njihovom vlasništvu već 22 godine. 

“Obzirom da je Vrhovni sud naložio da se postupak preispita pred Ministarstvom građenja i prostornog uređenja HNŽ-a kako bi se utvrdile bitne činjenice i okolnosti pod kojima je Gašić stekla stanarsko pravo, mi ćemo sačekati odluku ministra Hasandedića, nadajući se da će ovog puta rješenje potražiti u zakonu, a ne u ispraznim izjavama Gašića koje se iz dana u dan mijenjaju”, kažu Smolje.

Oni, kako smo i pisali, posjeduju dokumentaciju iz koje je razvidno da je pokojni dekan Miroslav Arapović vlastitim novcima kupio stan iz kojeg su ih htjeli deložirati.

Gašići pak imaju svoje viđenje stvari. Tvrde da Smoljama taj stan nije smio biti ni prodan jer su oni još 1985. bili na rang listi prijeratnih poduzeća za taj stan i da su još 1998. godine, dakle godinu prije kupovine stana, podnijeli zahtjev za povrat. 

Smolje pak kažu da je dokaz pravog stanja nekretnine kao i statusa obitelji Gašić jasno vidljiv u rješenju Službe graditeljstva, imovinsko-pravnih i stambenih poslova i zaštite okoliša Općine Mostar Jugozapad broj 07/II-3-4876/98 od 01.10.2002. godine koji navodi da obitelj Gašić nije stekla stanarsko pravo na navedenom stanu jer nije zaključila ugovor o korištenju stana niti je bila u posjedu istog što je utvrđeno činjenicom da nije imala prebivalište na adresi stana čiji povrat traži.

Ministar se o svemu do danas nije oglasio.