FOTO  OPET PROPALA DELOŽACIJA OBITELJI ŠETKA Najavili je u 11, došli u 10, susjedi pružili otpor

deložacija obitelji Šetka Mostar
Hercegovina.info

Obitelj Šetka danas je trebala biti deložirana iz svog stana u ulici Blajburških žrtava u mostarskom naselju Rudnik.

Kako navodi vlasnik Mladen Šetka prije više od 20 godina platio je 110 tisuća maraka za stan u kojem do danas žive u kontinuitetu, sve dok im odvjetnički ured Paponja nije predstavio Novicu Prodanovića kao stvarnog vlasnika. Kako Šetka ističe, Prodanović je imao rješenje od prijeratnog Aluminija da će dobiti pravo za neki stan i da nije nigdje precizirano da se radi o tom stanu u kojem žive.

Šetka tvrdi da ga deložiraju iako ima kupoprodajni ugovor

"Na konto jednog papira, nekom mućkom su odvjetnici provalili da im Ministarstvo građevine i prostornog uređenja izda rješenje za stanarsko pravo jer je njemu Aluminij obećao da će dobiti stan nekad negdje. S tim rješenjem oni mene ganjaju 10 godina i istjeruju iz stana. Ja imam kupoprodajni ugovor, ja sam platio stan. Nitko drugi nije dao marke za ovaj stan, to je isto da ja nekome obećam prodati auto i dadnem papir da sam to obećao, ali predomislim se i prodam nekom drugom", kazao je za hercegovina.info Mladen Šetka.

deložacija obitelji Šetka Mostar
Mladen Šetka

deložacija obitelji Šetka Mostar

Tko ga progoni?

Krivce vide u bivšem ministru Graditeljstva i prostornog uređenja u HNŽ - Suadu Hasandediću, a smatra da je progon nedužnih nastavio i njegov nasljednik Bekir Isaković.

Šetka tvrdi da ni najnovija presuda Županijskog suda od 25. 10. 2023.godine koja uvažava njegovu žalbu po kojoj se poništava Rješenje drugostupanjskog organa - Federalnog ministarstva prostornog uređenja od prije, kao i Zaključak prvostupanjskog organa - Županijskog ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, te se predmet vraća na ponovni postupak, nije bila dovoljna lokalnim moćnicima koji svoj Zaključak stavljaju iznad presude Suda, pozivajući se na neku staru presudu, čime sami sebe svrstavaju u izravne počinitelje kaznenog djela, što predstavlja svu pogubnost nedjelovanja pravne države, odnosno djelovanja u korist lokalnih moćnika, koji nemaju odgovornosti ni prema kome, niti se boje ikakvih pravnih posljedica jer su oni na vlasti.  

Susret s čovjekom koji pretendira na stan

"Otišao sam kod tog Prodanovića u Nevesinje, vidio sam kuću na 3-4 kata, ima zemlje i čovjek nema potrebu za dodatnim stanovima, nije egzistencijalno ugrožen. On meni govori da su mu rekli da će dobiti stan i pokazuje rješenje od 3. travnja 1993. onaj dan kad je cisterna pukla. Odakle nekome papir ikakav ovjeren iz tih ratnih dana? Čovjeku sam nudio 20 tisuća maraka kroz dogledno vrijeme da se ne gonjamo po sudovima i on mi je tada kazao da mu paše te da se čujem s njegovim odvjetnikom. Oni su mi rekli da je vrijednost stana 120 tisuća maraka što mi je bacilo sumnju da su odvjetnici za sitan novac otkupili novac od Prodanovića i da zapravo moj stan žele gospoda iz odvjetničkog ureda", istaknuo je za hercegovina.info.

Obitelj stiče da njihov odvjetnik raspolaže dopisom od Aluminija d. d. kako među tih 8 stanova koje je Alumunija kupio od Hercegovina - Visokogradnja d. d. nije stan u kojem oni stanuju niti se među tih 8 stanova nalazi ime već ranije navedenog Novice Prodanovića.

deložacija obitelji Šetka Mostar

Deložacija koja je za danas bila najavljena u 11 sati u mostarskom naselju Rudnik ipak je propala. Okupljanje ispred stana počelo je već u 10 sati, a na mjesto događaja pristigli su nadležni iz Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNŽ, policajci, vatrogasci, hitna pomoć te djelatnici Centra za socijalni rad. Podršku obitelji Šetka dali su susjedi koji su pružili otpor, te se deložacija odložila, najvjerojatnije za siječanj 2024. godine. Policija je odustala od deložacije jer za sada nemaju valjan sudski nalog.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.