Bh. državljani krivotvorili dolare i trošili ih po makarskom primorju

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Splitska, makarska i omiška policija u samo jednom danu uspjele su otkriti skupinu državljana Bosne i Hercegovine koji su u nekoliko mjesta makarskog primorja pokušali staviti u opticaj veću količinu krivotvorenog novca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mustafa Brekalović (51), Nedim Zukić (35) i Safet Kalabušić (35) su u mjenjačnicama diljem primorja razmjenjivali lažne dolare u kune. Lažne dolare su trošili i u trgovinama te raznim obrtima.

Uzbunu su podigli vlasnici mjenjačnica iz Omiša, Makarske, Baške Vode i Podgore, koji su posumnjali u autentičnost novčanica od 100 dolara. Provjerom je utvrđeno da su doista lažne, pa je policija krenula u potragu za krivotvoriteljima. Lako su ih pronašli. Naime, prilikom mijenjanja deviza u mjenjačnicama obično se traže osobni podaci onih koji devize mijenjaju, a BiH krivotvoritelji su djelatnicama ostavljali svoje prave osobne podatke tako da, kad se ustanovilo da su novčanice lažne, nije bilo teško otkriti čije su.

Tako je, primjerice, Mustafa Brekalović u mjenjačnici u Baškoj Vodi došao sa šest novčanica od po sto dolara tražeći od djelatnice da ih promijeni u kune. Ona je to napravila te je tražila osobnu iskaznicu koju joj je i dao. Novčanice su bile toliko "dobre" da su prošle čak i provjeru preko uređaja za otkrivanje "lažnjaka".

Mustafa je na isti način mijenjao dolare i u drugim poslovnicama iste mjenjačnice, a ostali i po mjenjačnicama u Baškoj Vodi, Makarskoj i Podgori. Krivotvoritelji su uhićeni nakon što su zaustavljeni u VW Passatu bh. oznaka, a u autu je pretragom pronađena i droga. Zbog toga je uhićen i njihov prijetalje Emir Pedić (28). S njima je u autu bila i jedna žena, no ona je puštena na slobodu jer je utvrđeno da nije počinila nikakvo kazneno djelo.

Odlukom istražnog suca, pak, glavni akteri priče provest će mjesec dana u pritvoru. Gdje su krivotvoreni dolari proizvedeni - policija ne zna ili ne želi otkriti, no sigurno je da su u Hrvatsku stigli iz susjedne Bosne i Hercegovine. Preko Interpola će se pokušati utvrditi nalazi li se ondje i tiskara lažnog novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolar je, kažu u splitskoj policiji, specifična i osjetljiva valuta, pa je ponekad vrlo teško na prvi pogled utvrditi autentičnost njegovih novčanica. Sve građane koji imaju bilo kakve nedoumice policija poziva da se obrate u bilo koju banku.

Dnevni list

Vezani članci