Bh. državljani krivotvorili dolare i trošili ih po makarskom primorju

pljačka banke, pljačka, lopovi, Kredo banka, crna kronika, Branka Pavošević, Ivo Sanader, uskok, crna kronika, imigranti, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, droga, droga, heroin, uhićenje, Split, crna kronika, Metković, Ploče, krađe, crna kronika, studentica, Split, silovanje, policija, uhićenje policajca, fotografije, crna kronika, ubojstvo, Zagreb, tragedija, KB Dubrava, supružnici, pokušaj ubojstva, Divljanje supružnika, teško objašnjivi incident, dobitnika zlatne medalje za proizvodnju meda, vozačica, U prometnoj nesreći, lakše ozlijeđen, prometna nesreća, poginuo vozač, Opća bolnica u Karlovcu, na državnoj cesti D 1, Božo Petrov, Metković, gradonačelnik Metkovića, Policijski presretač, na autocesti A4, Mobilni tim prometne policije, silovanje, konobar, Hvar, crna kronika, knin, drama, Policijski dužnosnici, teška prometna nesreća, pogibija, napadač, navijači, Policijski dužnosnici, pomoć, bijelo roblje, Hrvatska zemlja, pokušaj ubojstva, Policijski

Splitska, makarska i omiška policija u samo jednom danu uspjele su otkriti skupinu državljana Bosne i Hercegovine koji su u nekoliko mjesta makarskog primorja pokušali staviti u opticaj veću količinu krivotvorenog novca. 

Mustafa Brekalović (51), Nedim Zukić (35) i Safet Kalabušić (35) su u mjenjačnicama diljem primorja razmjenjivali lažne dolare u kune. Lažne dolare su trošili i u trgovinama te raznim obrtima.

Uzbunu su podigli vlasnici mjenjačnica iz Omiša, Makarske, Baške Vode i Podgore, koji su posumnjali u autentičnost novčanica od 100 dolara. Provjerom je utvrđeno da su doista lažne, pa je policija krenula u potragu za krivotvoriteljima. Lako su ih pronašli. Naime, prilikom mijenjanja deviza u mjenjačnicama obično se traže osobni podaci onih koji devize mijenjaju, a BiH krivotvoritelji su djelatnicama ostavljali svoje prave osobne podatke tako da, kad se ustanovilo da su novčanice lažne, nije bilo teško otkriti čije su.

Tako je, primjerice, Mustafa Brekalović u mjenjačnici u Baškoj Vodi došao sa šest novčanica od po sto dolara tražeći od djelatnice da ih promijeni u kune. Ona je to napravila te je tražila osobnu iskaznicu koju joj je i dao. Novčanice su bile toliko "dobre" da su prošle čak i provjeru preko uređaja za otkrivanje "lažnjaka".

Mustafa je na isti način mijenjao dolare i u drugim poslovnicama iste mjenjačnice, a ostali i po mjenjačnicama u Baškoj Vodi, Makarskoj i Podgori. Krivotvoritelji su uhićeni nakon što su zaustavljeni u VW Passatu bh. oznaka, a u autu je pretragom pronađena i droga. Zbog toga je uhićen i njihov prijetalje Emir Pedić (28). S njima je u autu bila i jedna žena, no ona je puštena na slobodu jer je utvrđeno da nije počinila nikakvo kazneno djelo.

Odlukom istražnog suca, pak, glavni akteri priče provest će mjesec dana u pritvoru. Gdje su krivotvoreni dolari proizvedeni - policija ne zna ili ne želi otkriti, no sigurno je da su u Hrvatsku stigli iz susjedne Bosne i Hercegovine. Preko Interpola će se pokušati utvrditi nalazi li se ondje i tiskara lažnog novca.

Dolar je, kažu u splitskoj policiji, specifična i osjetljiva valuta, pa je ponekad vrlo teško na prvi pogled utvrditi autentičnost njegovih novčanica. Sve građane koji imaju bilo kakve nedoumice policija poziva da se obrate u bilo koju banku.

Dnevni list