Žene provedu dvije i pol godine života pripremajući obroke

Žene provedu dvije i pol godine života pripremajući obroke

Iako je današnjim ženama što se tiče kućanskih poslova daleko lakše nego njihovim bakama, i dalje provode dosta vremena u kuhinji. Stručnjaci su naime otkrili kako prosječna žena provede oko dvije i pol godine pripremajući obroke za svoju obitelj. Zvuči puno, no činjenica je da se ta brojka prepolovila u posljednjih 50 godina. Muškarcima je puno lakše po tom pitanju. Oni u kuhinji u prosjeku provedu tek 1,4 godine.

Prema provedenoj studiji proizvođača kućanskih aparata Breville, oko 75 posto obiteljskih obroka pripremaju žene. Nakon posla na kojem provedu veći dio dana, osam od deset žena provede minimalno sat vremena kuhajući. Vikendom se to vrijeme udvostručuje. Što će reći da otprilike tjedno provedu devet sati u kuhinji.

Da li je kunjinja više muški ili ženski teritorij?

Ako vam se ovo čini kao previše života provedenog u kuhinji nije naodmet spomenuti kako su u šezdesetima žene provodile i po šest godina kuhajući, no zahvaljujući gotovim obrocima i kuhinjskoj opremi koja ubrzava proces kuhanja, to se vrijeme prepolovilo.– Kao profesionalni kuhar očekujem da ću veći dio svog života provesti u kuhinji. No, dvije i pol godine kuhanja za životnog vijeka svake žene, posebno kada se uzme u obzir da većina njih radi tijekom dana, ogromna je količina vremena – smatra Antony Worrall Thompson, poznati britanski TV kuhar, te dodaje kako ga "ne iznenađuje da muškarci manje kuhaju, no vjeruje da se njihov broj ipak povećava. Kuhinja danas nije isključivo ženski teritorij".

Prošlogodišnja je pak studija pokazala kako muškarci provode 14 minuta dnevno više od žena u kuhinji, iako su većinu tog vremena proveli relaksirajući se dok su njihove bolje polovice kuhale ili su jeli pripremljene obroke. Ipak potvrđeno je da muškarci pomažu u pranju suđa i čišćenju kuhinje.

dalje.com