Želite smršavjeti!? Devet savjeta za savršenu liniju i bez dijete

Želite smršavjeti!? Devet savjeta za savršenu liniju i bez dijete
... koji su efikasniji i bezbolniji od rigoroznih dijeta.

Što više različitog

To je tajna vašeg dobre linije. Vaše tijelo treba preko 40 različitih hranjivih sastojaka koji dolaze iz hrane visoke vrijednosti. Količine koje ćete pojesti ovise o vašoj tjelesnoj težini i vašoj optimalnoj težini. Nećete postići cilj ako budete jeli uvijek jedno te isto.

Jedite integralni kruh

Da, i kruh i druge integralne žitarice. Ljudi najčešće posve izbacuju kruh, što nije idealno. Da bi hranidbena piramida bila potpuna, trebaju vam i žitarice, jedino treba paziti da budu kvalitetne.

Jedite porcije za vašu idealnu težinu

Odredite koja je težina najbolja za vas i onda prilagodite unos kalorija tom cilju. Pritom vodite računa o spolu dobi, visini i tome koliko ste aktivni.

Jedite redovito i često

Izgladnjivanje vodi svim vrstama nepromišljenog ponašanja kao što su prejedanje i podlijeganje napastima svih vrsta da u sebe utrpate namirnice koje vas pouzdano neće učiniti vitkima.

Jedite ono što volite

Odustajanje od namirnica koje vam čine zadovoljstvo približava vas iskušenju da se predate. Smanjite količine, nemojte se potpuno odricati. Ako volite deserte, jedite pola i jedite rjeđe, ali nemojte si oduzimati zadovoljstvo. Briga o prehrani ne smije biti samokažnjavanje.

Pazite na mast

Ako redovito jedete masnu hranu, masno meso i punomasne mliječne prerađevine, to je sigurno previše. Promijenite navike, zamijenite te namirnice nemasnim iste vrste.

Upoznajte svoje neprijatelje

Kako biste ispravili nepovoljne prehrambene navike, morate ih znati prepoznati. Vodite dnevnik svega što pojedete tri dana. Možda vas iznenadi koliko često jedete maslac, koliko majoneze mažete na kruh, koliko ste keksa ili čokolade pojeli.

Napredujte malim koracima

Drastične dijete obično su osuđene na krah. Pokušajte mijenjati loše navike jednu po jednu, a ne sve odjednom. Na primjer, pokušajte najprije eliminirati slatkiše redovito se opskrbljujući voćem koje stvarno volite.

Vježbajte, vježbajte, vježbajte

Uz nepušenje i zdravu prehranu, tjelesna aktivnost je najvažniji zalog za dugovječnost i dobru formu. Ali počnite umjereno; ako odlučite u dva dana nadoknaditi sve što ste propustili učiniti u prošlih pola godine, ni to vas neće daleko dovesti. Ne bi bilo loše da počnete sa stručnim vodstvom ili da najprije konzultirajte liječnika. Vježbati, znači donijeti odluke koje će trajati mjesecima i godinama. Zato odaberite aktivnost koja vam pričinja zadovoljstvo i mjesto vježbanja koje vam je blizu kuće ili posla.

Izvor: tportal.hr