ZDRAVIJI ŽIVOT Ovo je dio namirnica koje su štetne za vaše srce

Nezdrava hrana
Ilustracija

Konzumiranje hrane koja je dobra za srce do sada je bilo prilično jednostavno. Izbjegavajte hranu s puno kolesterola i soli, te preskočite masne dijelove mesa – nije lak zadatak ali barem ste znali šta da radite.

Međutim, nova istraživanja malo su zakomplicirala sve ove savjete. Samo u posljednjih nekoliko godina studije su otkrile da kolesterol, natrij i mast, klasični negativci za srce, nisu toliko štetni koliko se do sada mislilo, piše B92.

Čak bi i zasićene masti mogle biti oslobođene krivice – iako je istina da su zasićene masne kiseline povezane sa srčanim oboljenjima, konzumacija takvih masti u obliku hrane neće nužno povećati nivo zasićenih masti u vašoj krvi.

Drugim riječima, ako hrana sadrži neku komponentu, konzumacija te hrane neće nužno povećati njenu količinu u vašem organizmu. No i dalje je veoma važno šta jedemo. Ipak, ukoliko želite očuvati zdravlje svog srca, ove namirnice svakako bi trebali izbjegavati.

Gazirani sokovi

Takozvani 'jednostavni šećeri', poput onih koji se nalaze u gaziranim sokovima, mogu potaknuti upalne procese i povećati nivo šećera u krvi. Sve će to staviti dodatan pritisak na vaše krvne sudove i povećati rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Što više gaziranih sokova konzumirate, veći je i rizik.

Pečeni deserti

Čini se da sva hrana koja u sebi sadrži šećer, smeđi šećer, kukuruzni ili javorov sirup, med, melasu i ostale zaslađivače, može izazvati veću količinu oksidativnog stresa.

Kao rezultat, ove poslastice - kao što su pite i torte, mogu dovesti do začepljenja krvnih sudova, hipertenzije, zatajenja srca i ostalih kardiovaskularnih oboljenja.

Hrenovke i kobasice

Obrađeno meso kao što su hrenovke i kobasice, najčešće su prepune raznih aditiva, koji se povezuju sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja. Iako još uvijek nije poznato točno koji aditivi su uzrok, najbolje je kloniti se ovih namirnica ili njihovu konzumaciju svesti na minimum.

Margarin

Nedavna istraživanja učvrstila su tvrdnje da maslac nije štetan za vaše srce. S druge strane, margarin je izvor nezdravih trans-masnih kiselina, koje povećavaju rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Slanina

Iako zasićene masti polako gube svoj loš glas, masni dijelovi mesa kao što su slanina i rebarca svejedno mogu stvoriti nevolje s vašim srcem. Iako se vode beskrajne debate o tome je li crveno meso zaista štetno za srce, najbolja opcija u međuvremenu je konzumiranje laganijih dijelova mesa.

Rafinirani ugljeni hidrati

Rafinirani ugljeni hidrati prepuni su šećera i raznih aditiva, koji nikako nisu dobri za vaše srce. Začini poput kečapa i preljeva za salate, kao i kupovni umaci za tjesteninu, kruh i bezmasni jogurt, najčešći su izvori šećera i rafiniranih ugljenih hidrata.