Zaboravite naporne dijete: Smršavite uz pomoć jednostavnih trikova

Kako biste struk smanjili za tih nekoliko centimetara te kazaljku na vagi vratili na mjesto, ne treba poduzimati drastične korake, već sitne, ali doista učinkovite trikove na području prehrane i vježbanja

Nekoliko sati vježbanja svakoga dana, kilogrami salate umjesto pravog obroka ili čak gladovanje, nisu pravi put kojim ćete se vratiti u fit formu do ljeta, prenosi Health.com. Mali pomaci na području svakodnevne prehrane i vježbanja možda se neće činiti previše korisnima, no upravo su te male promjene najučinkovitije i daju najbolje i najzdravije rezultate.

Nemojte si zadavati prevelike ciljeve

Smršavjeti nekoliko kilograma, učvrstiti trbuh, izgubiti nekoliko centimetara u struku... bez obzira na to koji je vaš cilj, pripazite da bude dostižan, jer ono što vas najviše može obeshrabriti upravo su ciljevi koje je nemoguće ostvariti. Cilj podijelite na nekoliko manjih koraka, a svaki manji uspjeh dat će vam daljnju motivaciju.

Vodite dnevnik fizičkih aktivnosti

Većina ljudi voli same sebe precijeniti te sami sebi slagati koliko su vježbi odradili. Stoga, kako ne bi bilo zabune i varanja, nakon svakog odrađenog treninga zapišite točno koliko ste vježbali. Tako ćete imati najiskreniji uvid u to koliko točno vježbate te možete li ga trening pojačati.

Na posao ponesite ručak

Izbjegavajte ručanje u restoranima, posebice u onima koji nude brzu hranu. Restoranska hrana lako se može 'oteti kontroli'. Naime, porcije u restoranima su često velike, pune kalorija i s velikim količinama masnoća te će vas ta navika vrlo lako dovesti do nakupljanja neželjenih kilograma. Kada si sami skuhate i na posao ponesete ručak, lako možete kontrolirati sastojke, kalorije te veličinu porcije. Ako ne stignete svakoga dana kuhati ručak, pokušajte barem dva puta na tjedan i svom organizmu i liniji učinite veliki uslugu.

Promijenite dnevne navike

Brojnim navikama kojih nismo ni svjesni u organizam unosimo veliki broj kalorija. Dobar trik je, naprimjer, u kavu ili čaj ne stavljati šećer ili manje šećera, ili pak početi piti mlijeko s manjim udjelom masnoće.

U restoranu birajte zdravije obroke

U dane kada odlučite ručak pojesti u restoranu, pripazite što ćete odabrati. Izbjegavajte jako začinjenu hranu te onu masnu i prženu. Dobar odabir su salate, no, naravno, pripazite kakav dresing se nalazi na njima te svakako preskočite kremaste umake, majonezu i veće količine ulja. Salata s piletinom sa žara je dobar i ukusan odabir koji će vas zasititi, a neće naškoditi vašem planu da budete fit i u formi.

Koristite pedometar

Mala spravica koja mjeri broj koraka koje ste učinili pokazat će se jako korisnom. Zataknite je za struk i svakodnevno pratite koliko ste koraka taj dan napravili. Pokušaje svaki dan napraviti što više koraka, a više kretanja vrlo brzo će se odraziti i na vašu figuru. Naravno, vodite računa da ciljevi budu ostvarivi, jer cilj da u jednom danu napravite dvije tisuća koraka više baš i nije tako realan.

Spasite se žvakaćom gumom

Žvakaćom gumom bez šećera odvratite se od želje da posegnete za kakvom čokoladicom prije ručka. Žvakaća guma na kraće vrijeme može zatomiti potrebu za kakvom grickalicom, a nakon okusa svježeg mentola u ustima, bit će vam nekako žao posegnuti za čipsom s okusom luka.

Servirajte si manje porcije

Porcije hrane igraju veliku ulogu u želji da smršavite. Umjesto da na veliki tanjur natrpate hranu, preporučljivije je uzeti manji tanjur te na njega staviti manju količinu hrane. Ako imate veliki tanjur, više ćete i pojesti, a mala porcija na malome tanjuru jednako će vas zasititi, a pojest ćete manje.