Uspješno mršavljenje - Nije bitna vrsta hrane koju jedete nego broj kalorija

Uspješno mršavljenje - Nije bitna vrsta hrane koju jedete nego broj kalorija
Znanstvenici tvrde da za mršavljenje nije ključno koju vrstu hrane jedete, ugljikohidrate ili proteine, već je bitan broj kalorija koje unesete u organizam, prenosi Yahoo.

Voditelj studije Jeremy D. Krebs tvrdi da ovo znači da osobe na dijeti mogu mijenjati svoj dijetni jelovnik i kombinirati različitu hranu kako im dijeta ne bi dosadila. Znanstvenici su tijekom ovog istraživanja pratili skoro 300 pretilih osoba u dobi od 35 do 75 godina koji su dve godine bili na posebnom režimu prehrane. Svi sudionici istraživanja imali su indeks tjelesne mase iznad 27 i dijabetes tipa 2, a podijeljeni su u dve grupe, jedna je imala prehranu bogatu proteinima s malo ugljikohidrata, a druga prehranu bogatu ugljikohidratima s malo proteina. Nakon završetka istraživanja utvrđeno je da su obje grupe podjednako smršavile i imale slične razine masnoća u krvi. Zbog ovoga su znanstvenici zaključili da je za gubitak težine bitna kalorijska vrijednost hrane koja se unosi u organizam, a ne vrsta hrane koja se jede.

Slična dugoročna istraživanja su i prije provedena i zaključci su bili isti, proteinska dijete je u prvih 6 mjeseci pokazala nešto bolje rezultate, no na kraju svakog istraživanja, učinak oba načina prehrane je bio isti. Dakle, za mršavljenje nije bitno dali jedete više protena ili ugljikohidrata, bitna je količina kalorija koja se unosi hranom i kako bi mršavljenje bilo uspješno, potrebno je svaki dan potrošiti više kalorija nego što ih se unese hranom.

izvor: nacional.hr