Što sve trebate znati o gljivicama na noktima?

nokti, izbjeljivanje, nokti, pucanje, nokti, izbjeljivači, žuti sloj, Zdravi nokti, nokti, razina kalcija, kalcij, gljivične infekcije, nokti, Zdravi nokti, nokti, bolest, trikovi, nokti, njega, hrana za jelo, nokti, trik, vrećica za čaj,  puknuti nokat , spasiti
Gljivična infekcija nokta ne ugrožava, ali itekako može utjecati na kvalitetu života. Na noktima se mogu manifestirati brojne promjene, no 40 posto svih bolesti noktiju čine upravo gljivične infekcije koje narušavaju izgled vaših stopala.
"Popularni kućni pripravci koje su koristile naše bake za oboljenja nokta nipošto ne bi smjeli primjenjivati jer stanje na taj način možemo samo pogoršati"

Najčešći uzročnici nastanka gljivica na noktima:

- Loša cirkulacija
- Kontakt s različitim kemikalijama
- Nošenje loše obuće koja 'ne diše'
- Bazen i sauna
- Kozmetički tretmani
- Prethodne traume nokta

Gljivične infekcije u početku su bezbolne, ali vidno narušavaju izgled nokta. No, napredovanjem bolesti mogu se javiti i zdravstveni problemi poput nelagode i bolova pri stajanju, hodanju ili vježbanju.

Kako prepoznati gljivičnu infekciju na noktima?

- Zadebljanje i deformacija nokta

- Promjena boje nokta (žućkasti nokti)

- Stvaranje razmvrljene roževine ispod nokta

- Nokat se počinje odvajati od ležišta

- Mrlje na nokatnoj ploči koja se prepoznaje u obliku bijelih točkica (loša ishrana i slab imunitet)

- Bijela površinska infekcija (poput krede bijele mrlje koje se lagano mrve)

'Zabrinjavajuće stanje je ono koje se manifestira zadebljanim, mutnim, žutosmeđim nokatnim pločama, a infekcija koju uzrokuje Candida uvijek započinje vrlo dramatičnom slikom gnojenja. Stoga svaka promjena na noktu koja se tamo zadržava duži period treba biti ispitana' istaknula je dr. Jadranka Sokol.

Popularni kućni pripravci koje su koristile naše bake za oboljenja nokta ne bi se smjeli primjenjivati jer stanje na taj način možemo samo pogoršati, savjet je poznate stručnjakinje.

Prevencija

Kako bi spriječili infekcije doktorica Sokol savjetuje promjenu higijenskih navika kao i poboljšanje stila života u kojemu treba prednjačiti zdrava ishrana i kretanje.

- Nokte treba rezati kratko i pravilno

- Nakon kupanja pažljivo osušiti stopala,osobito zavučene međuprostore.

- Nositi pamučne i dobro upijajuće čarape

- Koristiti prašak protiv gljivica za noge i kvalitetniju obuću.

- Nužno je paziti na čistoću kozmetičkih salona koje posjećujete, bazena i kupališta, a nakon svakog posjeta takvom mjestu nokte i stopala je nužno oprati

zadovoljna.hr