ZABRINJAVAJUĆI PODACI Žene zbog ljepote uništavaju vlastiti DNK

Lampa za nokte
Ilustracija

Zračenje iz lampe za sušenje gela na noktima može oštetiti DNK i uzrokovati mutacije u ljudskim ćelijama koje uzrokuju rak, otkriva nova studija.

Neki dermatolozi kažu da saznanja u studiji objavljenoj 17. siječnja u časopisu 'Nature Communications' nisu nova kada je riječ o zabrinutosti oko ultraljubičastog ili UV svjetla iz bilo kojeg izvora. Rezultati ponovno potvrđuju razlog zašto su neki kozmetički saloni promijenili način na koji rade manikir gelom ili su potpuno prestali da ga rade, objavio je portal B92.

"Ova otkrića doprinose već objavljenim podacima o štetnim učincima (ultraljubičastog) zračenja i pokazuju smrt ćelija i oštećenje DNK koje može dovesti do raka kože", rekla je dr. Julia Curtis, asistentica na sveučilištu u Utahu.

Ultraljubičasto svjetlo 'A' dublje prodire u kožu i obično se koristi u UV lampama za nokte, koje su postale popularne tijekom prošlog desetljeća. Solariji koriste 280 do 400 nanometara, dok je spektar koji se koristi u sušilicama za nokte 340 do 395 nanometara.

Ipak, ako ne želite odustati od manikira gelom, postoje neke mjere opreza koje možete poduzeti kako biste smanjili rizike. Za početak na ruke nanesite kremu za sunčanje što većeg spektra koja sadrži cink i nosite rukavice s odrezanim vrhovima prstiju kada je vrijeme za njegu noktiju.