Specijal Brza dijeta: Smršavite zdravo, brzo, ali i učinkovito

Kako što brže i učinkovitije smršavjeti, tema je za koju nikada ne nedostaje interesa. Posebno je popularna dolaskom toplijih dana, kada se više ne možemo skrivati iza nekoliko slojeva odjeće.

Fast diet (brza dijeta) nešto je drukčija od ostalih jer je dopušteno pet dana u tjednu jesti uobičajeno dok se preostala dva dana posti. Ali nije riječ o postu tijekom kojeg se ne jede ništa nego se ta dva dana kalorijski unos smanjuje na 500 za žene i 600 za muškarce. Oni koji su isprobali tu dijetu kažu da je revolucionarna i da su rezultati dugoročni.

Znanstvena istraživanja povremenog posta pokazala su da takav režim prehrane ne samo da pridonosi brzom gubitku na težini nego i smanjuje rizik od čitava niza bolesti, uključujući šećernu bolest, bolesti srca i rak. Prva 24 sata posta u tijelu se počnu zbivati neke vrlo ozbiljne promjene. Za nekoliko sati potpuno se potroši glukoza u krvi i, ako se ne obnovi hranom, tijelo se okreće glikogenu, stabilnom obliku glukoze koji se pohranjuje u mišićima i jetri.

Tek kada se to dogodi, počne izgaranje masti, a to je cilj i ove brze dijete. Masne kiseline razlažu se u jetri, a posljedica je proizvodnja nečega što poznajemo pod imenom ketonska tijela. Sada, umjesto glukoze, mozak kao izvor energije koristi ta ketonska tijela. Rezultati dvodnevnog posta pokazali su kako se smanjenjem kalorijskog unosa dva dana u tjednu ostvaruju jednake, ako ne i veće koristi nego pri uobičajenim dijetama s manje kalorija.

24sata.hr