SPAVANJE Javite se doktoru ako odlažete alarm za buđenje

SPAVANJE Javite se doktoru ako odlažete alarm za buđenje
Ilustracija

Prema nedavnom izvještaju klinike za istraživanje poremećaja spavanja u Clevelandu, ako osjećate potrebu da posegnete za odlaganjem alarma nakon dobro prospavane noći, vrijeme je da posjetite svog liječnika. Izvještaj naglašava da nisu sva spavanja jednaka i da način na koji se završava noćni san može biti pokazatelj općeg blagostanja. Istraživanje sugerira da odlaganje alarma remeti REM fazu sna odnosno restorativno stanje sna, kazala je doktorica Reena Mehra, direktorica klinike u Clevelandu.

Svake noći prolazimo kroz dvije osnovne vrste spavanja, REM (Rapid Eye Movement) i ne-REM spavanje. Nacionalni institut za neurološke poremećaje i moždani udar opisuje ne-REM spavanje kao kretanje kroz tri faze:

Faza 1: Kada prelazite iz budnosti u san

Faza 2: Kada uđete u lagani san

Faza 3: Kada uđete u najdublji nivo sna za najduže razdoblje.

Zbog faze 3, ujutro se osjećate potpuno osvježeno, prenosi MSN.com. Sa druge strane, REM faza nastupi oko 90 minuta nakon što zaspete. "Oči vam se brzo pomjeraju s jedne na drugu stranu iza zatvorenih kapaka", objašnjavaju stručnjaci s instituta.

"Vaše disanje postaje brže i nepravilno, a puls i krvni pritisak povećavaju se gotovo do nivoa buđenja. Većina vašeg sanjanja događa se tijekom REM spavanja, iako se neka mogu dogoditi i u ne-REM fazi. Mišići ruku i nogu postaju privremeno paralizirani, što vas sprječava da ostvarite svoje snove", navodi se u istraživanju.

Tu dolazi do problema s odlaganjem alarma - tijekom ulaska i izlaska iz REM faze sna. Uz već povišen nivo budnosti, narušavanje ovog sna alarmom u intervalima od 10 minuta može da prouzrokuje povišen krvni pritisak i ubrza otkucaje srca, dok je interval prekratak da omogući miran san, prenosi B92.

Kako upozorava britanska Nacionalna zdravstvena služba, nedovoljno miran san vremenom može da doprinese gojenju, kardiovaskularnim bolestima, visokom krvnom pritisku, oslabljenom imunološkom sistemu i dijabetesu.