Sirutka je odličan saveznik zdravlja i vitalnosti

Sirutka, mlijeko, aminokiseline, proteini, važni minerali, željezo, Mangan, magnezij, fosfor, sriječava osteoporozu, Sirutka, zdravlje
Sirutka je proizvod od mlijeka koji se kroz povijest koristio daleko više nego danas.

Iako neke napredne zemlje poput Švicarske i Islanda, koje imaju razvijenu industriju mliječnih proizvoda, koriste sirutku kao osnovu za pravljenje različitih pića, u većini zemalja zaboravljeni su i ona i njeni brojni pozitivni utjecaji koje ima na naše zdravlje.

Nutritivne vrijednosti sirutke

Sirutka je nutritivno iznimno vrijedna namirnica, jer sadrži jako važne minerale poput natrija, kalija, fosfora, magnezija, željeza, cinka, bakra, kobalta i mangana. Također, sirutka u sebi sadrži i vitamine B5, B2, C i B6, kao i aminokiseline i bjelančevine, a ne sadrži mnogo kalorija.

Najvrednija komponenta sirutke su svakako njeni proteini, a to najbolje znaju sportaši i fizički aktivnije osobe, jer oni osiguravaju organizmu visoka razina energije, ubrzavaju sintezu mišićnih proteina, a samim tim i rast mišića, kao i njihov brz oporavak nakon napora.

Sirutka kao idealno piće za starije osobe

Studije provedene na Bostonskom sveučilištu pokazale su da sirutka može spriječiti osteoporozu, jer nadoknađuje bjelančevine, čiji nedostatak dovodi do značajnog razrjeđenja kostiju. Zbog toga je sirutka idealan izbor i za starije osobe. Preporučuje se i trudnicama, jer one imaju pojačanu potrebu za bjelančevinama. Kako sirutka ima važnu ulogu u oporavku organizma poslije napora, da daje energiju, kao i sadržavati brojne minerale i vitamine, vrlo je korisno uvrstiti je u svakodnevnu prehranu.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl