SAVJETI STRUČNJAKA Detoksikacija organizma - ne samo nakon blagdana, već svaki dan! | Hercegovina.Info

SAVJETI STRUČNJAKA Detoksikacija organizma - ne samo nakon blagdana, već svaki dan!

Svježe namirnice
Svježe namirnice
Ilustracija/Hercegovina.info

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) podsjeća da je ovo vrijeme praznika i vrijeme prazničnih trpeza kojih se nije lako odreći. Savjetuje da se kontroliraju količine unesene hrane, te da se nakon praznika posveti oporavku i detoksikaciji organizma.

"Praznična trpeza, iako ukusom primamljiva, visoko je kalorična i obiluje teškom hranom, bogatom masnoćama i šećerima. Povećano je nakupljanje otpadnih tvari u organizmu, što može uzrokovati brojne tegobe, a samo neke od njih su glavobolja, umor, zatvor, nadutost, akne, alergije, debljanje, depresija. Cilj detoksikacije je očistiti organizam od štetnih tvari, napuniti ga vitaminima i mineralima te popraviti opće stanje metabolizma nakon prekomjernog unosa masti, šećera i alkohola - ističe magistrica nutricionizma u INZ Maja Trifković.

Savjeti za čišćenje organizma nakon praznika su da se vodi računa o dovoljnoj hidrataciji – za djelotvornu detoksikaciju jer za oporavak organizma od posebnog je značaja dovoljan unos tečnosti zbog lakše i brže probave i posljedično brže eliminacije toksina.

Također, ističe se da je jetra organ koji najviše trpi zbog praznične neumjerenosti u jelu i piću, posebno zbog prekomjernog unosa šećera, masti i alkohola, te se nakon praznika treba smanjiti unos mesa, posebno masnog, suhomesnatih proizvoda, proizvoda od bijelog brašna, slatkiša i kolača te svakako izbacite alkoholna pića.

"Vodite računa o dovoljnoj hidrataciji organizma, a za zdravlje jetre su dobri čajevi od korijena maslačka, koprive, čička i cikorije. Osim čajeva, za oporavak jetre, dobro je i povrće kao što su šparoge, artičoke, kelj, kupus, brokula, a od voća, svakako uvrstite sok od grejpa, jabuke, mrkve i cvekle", navodi magistrica Trifković.

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica savjetuju i da fizička aktivnost bude redovna kao i da se svede na minimum unos suhe i brze hrane, masne i pržene hrane, industrijski prerađene hrane, slatkiša, gaziranih i zaslađenih kupovnih sokova, alkohola i cigareta, te ističu da je detoksikacija organizma potrebna ne samo nakon praznika, nego svaki dan.