Pet svakodnevnih navika kojima narušavate zdravlje

crtići, seks, jelo, hrana, navike, hrana, zdravlje

Međutim, postoje i manje poznate prijetnje našem zdravlju, vješto zamaskirane u bezazlene svakodnevne navike. Huffingtonpost ih razotkriva pet.

1. Laganje

Često se možemo uhvatiti kako spretno rukujemo 'malim lažima' kao kad hvalimo prijateljici frizuru iako mislimo da uopće nije tako sjajna. Takve male laži prema stručnjacima imaju negativan utjecaj na zdravlje, budući da za osobu koja ih izgovara povećavaju razinu stresa. Prema jednom istraživanju, osobe koje su smanjile količinu laži, rjeđe su osjećale glavobolju, grlobolju ili tjeskobu, prenosi dnevno.hr

2. Jedenje za radnim stolom

Ne samo što loše utječe na razinu stresa, jedenje za radnim stolom bez pravljenja odgovarajuće pauze, povećava mogućnost oboljenja od pretilosti. Zabilježeno je da radna površina sadrži 400 puta više bakterija od wc školjke zbog čega definitivno nije idealno mjesto za obrok.

3. Korištenje bankomata

Prema istraživanju provedenom u Britaniji, bankomati su prljavi jednako kao i javni wc-i. Stručnjaci su uzimajući uzorke s toaleta te tipki na bankomatima ustanovili da sadrže jednaku bakteriju koja uzrokuje oboljenja. Ne zaboravite koristiti antibakterijske maramice ili gelove nakon uporabe bankomata.

4. Kućanski poslovi

Znanstvenici imaju dobre vijesti za sve one koje vole odlagati posao. Naime, odgađanje obavljanja kućanskih poslova moglo bi vašem zdravlju učiniti uslugu. Ukoliko poslije radnog dana odmah prionete na čišćenje doma, kažu stručnjaci, onemogućit ćete pad razine kortizola (stresnog hormona) i time zapravo odgoditi oporavak od stresa.

5. Ignoriranje poziva za druženje

Iako svatko s vremena na vrijeme treba malo vremena za sebe, predugo ostajanje u takvom 'filmu' može imati negativne posljedice na društveni život. Snažne društvene veze imaju povoljan utjecaj na zdravlje i reduciraju stres i depresiju. Stoga, družite se!