Pet moćnih namirnica koje mršave umjesto nas

 Pet moćnih namirnica koje mršave umjesto nas

Otkrivamo 5 prijatelja dobre linije koji su u stanju počistiti nagomilani nered u tijelu te u suradnji s vježbanjem potaknuti metabolizam na ubrzani rad i sagorijevanje kalorija.

1. Cimet
Aromatičan začin pomaže da se glukoza daleko brže kreće u stanicama te da se brže sagorijevaju kalorije i da se inzulin smanji. Za takav učinak poželjno je konzumirati četvrtinu žlice dnevno i pri tomu je važno da cimet za takvu primjenu nabavite u specijaliziranim trgovinama zdrave prehrane. Cimet možete dodati u tople napitke ili zdrave smoothije.

2. Grejp
Gorkast i kiseli plod iz porodice citrusa obiluje vlaknima koji su zaslužni za produženi osjećaj sitosti. Osim toga sadrži sastojke koji smanjuju razinu inzulina pri čemu organizam hranu u većem postotku koristi za energiju, a količina pohranjivanja u masno tkivo se smanjuje.

3. Celer
Osim vitamina C u velikim količinama celer gotovo sadrži sve vitamine grupe B, vitamine A, K i E. Upravo takav sastav minerala i vitamina, te relativno mala energetska vrijednost, svrstavaju celer u namirnice koje idealne tijekom mršavljenja. Korjenasti plod regulira probavu, a poznati okus 'hrskave vode' otkriva i sastav tekućine koja na tijelo ima detoksirajući učinak. Svježi celer najbolje je naribati po salati, a listove natrgati i dodati u svježe cijeđene sokove.

4. Brazilski orah
Ova vrsta oraha potiče metabolizam na ubrzani rad, na način da tiroidne hormone vraća u aktivnu, pravu formu, osim toga ova ukusna grickalica na sebe veže toksine koji se inače spajaju s masnim stanicama i oblikuje celulit. Preporuča se samljeti oraščiće i dodati ih u doručak sa žitaricama ili posuti po salati.

5. Chia sjemenke
Sve popularnija supernamirnica obiluje omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i proteinom, smanjuje apetit, ubrzava rad metabolizma te aktivira rad enzima bitnih za sagorijevanje masti.
Prije konzumiranja sjemenke je važno staviti u vodu na oko 15-ak minuta dok se ne povećaju, jer na ovaj način u želudcu pospješuju oslobađanje hormona glasnika sitosti.

portaloko.hr