Ovo je razlog zbog kojeg vam se znoje ruke kada ste nervozni

Ovo je razlog zbog kojeg vam se znoje ruke kada ste nervozni

Zbog čega se ruke znoje?

Osnovna svrha znojenja jeste da smanjite tjelesnu temperaturu, što objašnjava znojenje kada trčimo ili vježbamo.

"Također, znojimo se i kada se tijelo bori i želi da pobjegne iz stresne situacije", rekla je Darria Long Gillespie, klinički asistent na Medicinskom fakultetu  Sveučilišta u Tennesseeju.

Dermatologinja Marlyanne Pol-Rodriguez primjećuje da se znojenje može stimulirati vašim simpatičkim živčanim sustavom i pomaže vam učinkovitije funkcioniranje u vrijeme stresnih situacija. Znojni dlanovi su zapravo emocionalni odgovor na određenu stresnu situaciju i mogu biti uzrokovani osjećanjima kao što su strah ili anksioznost.

"Znojenje je pod kontrolom hipotalamusa, područja u mozgu koje regulira mnoge funkcije, uključujući tjelesnu temperaturu i krvni pritisak, koji prima lažne signale da je tijelo pregrijano pa se uključuje znojenje kao metoda hlađenja tijela", objasnila je.

David Spratte kaže da svaka situacija koja izaziva nervozu ili osjećaj uzbuđenja ima sposobnost da izazove ono što on naziva "stresnim znojem". Te situacije su javni govor, prvi ljubavni sastanak ili iznenadni trenutak panike, kao kada shvatite da ste propustili važan sastanak.

Adam Splaver, kardiolog u Južnoj Floridi, ističe i da određena hrana poput pikantnih jela, pušenje i prekomjerno konzumiranje kofeina može biti katalizator za znojne ruke.

Kako riješiti problem

"Emocionalni stres koji je obično uzrok oznojenih dlanova teško da možete kontrolirati", rekao je doktor Timothy Mynes, međutim, svojim pacijentima dao je nekoliko savjeta kako da pokušaju kontrolirati ovaj problem.

Ako znate da ćete imati stresan dan, vježbajte duboko disanje.

"Zvuči jednostavno, duboko udahnite, zadržite dah nekoliko sekundi, a zatim izdahnite. Duboko disanje će vam pomoći da se riješite misli koje vas muče", rekao je Mynes.

Pokušajte staviti malo antiperspiranta na svoje ruke pred spavanje jer je noć najbolje vrijeme za njegovu primjenu, budući da tada koža bolje upija sastojke i blokira znojne žlijezde.

U torbicu  uvijek ubacite malu vrećicu praška za pecivo i nanesite ga na dlanove prije stresne situacije. On će pomoći apsorbirati vlažnost vaših dlanova.

Izvor: klix.ba