OLAKŠAJTE SI Uzimajte hranu u skladu s vašom krvnom grupom

OLAKŠAJTE SI Uzimajte hranu u skladu s vašom krvnom grupom
Ilustracija

Pravilna ishrana vrlo je važna za zdrav i dug život, a doktor Peter D'Adamo tvrdi kako treba da je prilagodimo svojoj krvnoj grupi. Osim što je dobra za naše zdravlje, pravilna ishrana može nam pomoći i u gubitku viška kilograma, ali važno je da znamo koje namirnice smijemo jesti.

Krvna grupa 0

Ishrana treba da vam bude bazirana na visokom unosu proteina, nemasnog mesa, mliječnih proizvoda, ribe, povrća, graška. Za mršavljenje važe drugačija pravila, pa su u tom slučaju najbolji morski plodovi, alge, crveno meso, brokule, špinat i maslinovo ulje, dok pšenicu, kukuruz i mliječne proizvode treba izbjegavati.

Krvna grupa A

Trebate izbjegavati meso i birati vegetarijansku ishranu s mnogo graška, voća i povrća, kao i zrnastih žitarica. Za mršavljenje su najbolji plodovi mora, povrće, ananas, maslinovo ulje i soja, ali treba izbjegavati mliječne proizvode, pšenicu i kukuruz, prenosi B92.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Krvna grupa B

Izbjegavajte kukuruz, paradajz, kikiriki i sjemenke susama. Pileće meso može također biti loš izbor. Jedite zeleno povrće, jaja, crveno meso i mliječne proizvode s nižim procentom masti. Za mršavljenje, trebate birati zeleno povrće, jaja i džigericu, ali izbjegavajte piletinu, kukuruz, kikiriki i pšenicu.

Krvna grupa AB

Vaša ishrana treba uključivati tofu, morske plodove, mliječne proizvode i zeleno povrće zbog manje količine želučane kiseline u želucu. Izbjegavajte kofein, alkohol i dimljene suhomesnate proizvode. Za mršavljenje su najbolji tofu, plodovi mora, zeleno povrće i alge, ali treba izbjegavati piletinu, kukuruz, heljdu i grašak.