Ograničite unos ugljikohidrata ako želite smršavjeti

Ograničite unos ugljikohidrata ako želite smršavjeti
Postoji razlog zašto se ljudi često odlučuju za dijete s niskim udjelom ugljikohidrata. Riječ je o dijetama koje se zasnivaju na jednostavnom principu da će tijelo, kada ne dobiva dovoljno ugljikohidrata, posegnuti za energijom iz nataloženih masnoća.

"Oni koji jedu hranu s visokim udjelom ugljikohidrata, posebno prerađenu hranu, skloni su nakupljanju masnih naslaga na trbuhu", rekla je dijetetičarka Gabby Geerts za Popsugar.

"Iako brojni čimbenici mogu doprinijeti masnoćama na trbuhu, uključujući stres i loš san, ugljikohidrati su među vodećima", rekla je Geerts.

"Ugljikohidrati su glavni izvor energije za tijelo, razgrađuju se na glukozu prije nego što uđu u naš krvotok. Ako unosite više ugljikohidrata nego što je potrebno, vaše će tijelo glukozu pretvoriti u glikogen. Ako konzumirate toliko ugljikohidrata da su čak i skladišta glikogena maksimalno puna, tijelo će to pretvoriti u mast", objasnila je dijetetičarka.

"Dakle, ako mislite da je vaš unos ugljikohidrata glavni krivac za masne naslage, obratite pozornost na svoju prehranu i činjenicu koliko ih često jedete, kolike su porcije i što se još sve nalazi na tom tanjuru", rekla je Geerts.

Broj ugljikohidrata koje trebate konzumirati na dijeti s njihovim niskim udjelom razlikuje se od osobe do osobe.

"Većina prehrambenih smjernica preporučuje da 45 do 65 posto dnevnog unosa hrane dolazi od ugljikohidrata", rekao je certificirani trener Phil Catudal.

Ipak, Geerts preporučuje da taj broj ostane ispod 40 posto.

"Ako jedete ukupno 1.800 kalorija dnevno, 720 kalorija ili čak i manje, trebali bi biti ugljikohidrati, što je jednako 180 grama ugljikohidrata. Ova vam formula može pomoći da odredite koliko kalorija trebate jesti svaki dan kako biste smršavjeli", rekla je.

HMS