Nova hit dijeta: Post dva puta tjedno skida kile i bolesti

Istom mišlju trebali bi se baviti svi koji se namjeravaju upustiti u proteklih mjeseci izuzetno popularnu dijetu 5/2 (Fast Diet) i u dane kada smiju unijeti tek četvrtinu uobičajenih dnevnih kalorija, a sve ih vuče prema ‘grijehu'. Naime, u takvim trenucima svima koji uspješno održavaju takav režim prehrane zaista pomaže razmišljanje o tome kako sutradan nemaju nikakvih restrikcija u prehrani i moći će dati oduška svojim gastronomskim željama.

Prošloga kolovoza, u vrijeme Olimpijskih igara u Londonu, na BBC-ju je, u okviru serijala ‘Horizont', prikazana emisija u kojoj je dr. Michael Mosley prikazao ono što je poslije postalo dijeta 5/2, a kako je bilo dovoljno onih koji nisu pratili što se događa na najvećoj svjetskoj sportskoj smotri, dijeta je brzinom munje stekla poklonike u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama. Među njima je bila i novinarka Mimi Spencer kojoj je nova dijeta najprije bila zadatak, a potom postala način života. Nekoliko mjeseci kasnije s dr. Mosleyem napisala je knjigu ‘Fast Diet', nedavno objavljenu i u Hrvatskoj. Knjiga je postala bestseler, slijedila je kuharica s receptima, a dijeta je trenutačno na samom vrhu liste najpopularnijih režima prehrane. Ono što Mimi i Michael tvrde iz vlastitog iskustva s dijetom jest da ona nije samo uspješna u skidanju kilograma, nego ima i pozitivan učinak na opće zdravstveno stanje, na smanjenje šećera i kolesterola, te rizika od brojnih bolesti...

Michael Mosley je tijekom tri mjeseca na novoj dijeti smršavio devet kilograma, smanjio indeks tjelesne mase i postotak tjelesne masnoće u normalne okvire, kao i šećer, kolesterol i trigliceride. Mimi Spencer, koja je godinama pisala o modi, zdravlju i prehrani, željela je skinuti onih nekoliko kilograma koje je doživljavala viškom preostalim nakon dviju trudnoća, premda nije spadala u osobe s prevelikom težinom. U jednom nedavno objavljenom tekstu je ustvrdila kako je zahvaljujući dijeti 5/2 u 45. godini doživjela golemu transformaciju, ne samo zbog gubitka težine, nego i zbog promjena koje su se dogodile u njoj.


Ponovno je stekla povjerenje u svoje tijelo, osjeća se laganom i punom života na način kako se nije osjećala od vremena prije majčinstva i zahtjevnih poslovnih i obiteljskih obveza. Povremeni post dobar je za naš organizam, tvrde brojni stručnjaci, a dijeta 5/2 je upravo to - povremeni, djelomični post jer se dva dana u tjednu unosi ograničena (mala) količina kalorija, 500 žene, 600 muškarci, dok se ostale dane u tjednu jede sasvim normalno, osim što bi ipak trebalo pripaziti da se nakon ‘posnog' dana ne ‘ubijemo' pretjeranim količinama hrane.


To ‘normalno' bi u pravilu trebalo značiti 2000 kalorija za žene i 2400 kalorija za muškarce, odnosno, u dane posta jede se četvrtina kalorija u odnosu na ostale dane. Iskustva su pokazala kako tek manji broj ljudi koji pokušavaju smršavjeti ovakvim načinom prehrane, u ‘normalne' dane unose više kalorija nego su to činili prije dijete, dok ostali bez problema zadržavaju rutinu. Dva dana u tjednu sa smanjenim unosom kalorija, tvrdi Mimi Spencer, pomaže tijelu da popravi i obnovi samo sebe, vaga će iz tjedna u tjedan pokazivati manju težinu, a bit će vidljiva i zdravstvena poboljšanja. Jedna od najboljih stvari vezanih uz ovu dijetu je njezina jednostavnost i fleksibilnost, nema kompliciranih pravila, a autori su na temelju vlastitog i iskustva brjnih drugih poklonika, zaključili kako su ponedjeljak i četvrtak najbolji dani u tjednu za smanjeni broj kalorija, prije i poslije vikenda kako se ne bi ograničavali u dane kada više vremena provodimo s obitelji i prijateljima, ili su nam na programu izlasci.

Naravno, ako nam u dan kad smo namjeravali ‘postiti' iskrsne neka društvena obaveza koja podrazumijeva hranu i piće, ništa se neće dogoditi ako dan posta pomaknemo na dan prije ili poslije. Važno je samo da se ne posti dva uzastopna dana, nego da između bude barem jedan ili dva dana, a sve ostalo je stvar organizacije prema vlastitim potrebama i obvezama.

Jedan ili više obroka

Naravno, treba pažljivo isplanirati što i kada jesti u dane posta, ali i to je individualno. Nekim ljudima odgovara da svih 500 (600) kalorija pojedu u jednom obroku i da im to bude jedini obrok u tom danu. Drugima će više odgovarati da dopuštene kalorije podijele u dva obroka, doručak i kasni ručak ili večeru. Neki će doručak pojesti ujutro u 7 ili 8 sati, a drugi obrok u 17 ili 18 sati, nekima će odgovarati da prvi obrok pojedu oko 11, a drugi oko 19 ili 20 sati, bolji efekti se postižu ako je veći razmak između obroka, ali oni kojima je to problem, mogu dopuštene kalorije rasporediti u tri ili četiri mala obroka tijekom dana, sve je stvar izbora, a raspored se može i mijenjati. U početku su svima velika pomoć tablice kalorija kako bi znali s čime mogu raspolagati unutar 500 kalorija, poslije to prijeđe u naviku, pa više i ne treba vagati svaku namirnicu. Najbolje se držati ‘mršavih' proteina i puno povrća koje je siromašno kalorijama, ali obiluje vitaminima, a tu su i brojne vrste voća, mliječne namirnice s malim udjelom masnoće...

Dan posta ne znači dan bez masnoća, s njima samo treba biti pažljiv, primjerice, čajna žličica maslinova ulja ima 33 kalorije, a salatu ipak treba malo začiniti. U dane posta treba piti i dosta vode i biljnog čaja, zavaravanju želuca pomoći će i kava, ali trebala bi biti bez mlijeka i šećera. Koliko god se činilo da je teško izdržati dan sa samo 500 kalorija, dobrom pripremom to je moguće postići, a sasvim sigurno će pomoći i ona misao s početka - "sutra je novi dan", dan u kojemu se može normalno jesti, uključujući slatkiše i alkohol. To što će se javljati napadaji gladi, što će se čuti ‘primjedbe' želuca, ne znači da će se tijelu nešto loše dogoditi, ako je točno sve ono u što se kunu autori dijete 5/2, tijelu će se događati dobre stvari, mogu se bez velikih problema izgubiti kilogrami viška i poboljšati zdravlje. Napadi gladi mogu se, osim vodom i čajem, suzbijati i ponekom kriškom jabuke, s nekoliko jagoda ili badema. Osobe koje imaju više kilograma za skidanje, brže će vidjeti efekte dijete, ali svatko ovakvim režimom prehrane može postići željene učinke.

Nema ograničenja koliko se dugo može držati ovakva dijeta, mnogima je ona već postala način života. A jednom kad se postigne željena težina, može ju se održavati jednim danom posta u tjednu, kao što to čini dr. Mosley, treba samo paziti da se ne vratimo starim, lošim navikama, što je problem kod svake dijete. Pitanje gubitka viška kilograma nije samo pitanje boljeg izgleda, to je pitanje boljeg zdravlja i kvalitetnijeg življenja, bez obzira o kojoj se životnoj dobi radi.

slobodnadalmacija.hr