Možda je vrijeme da probate mršavjeti bez propisanog plana

Zato je možda vrijeme da probate mršavjeti bez propisanog plana, ali sa zdravim i niskokaloričnim namirnicama.

Svaki se plan prehrane, pa tako i mršavljenja, mora zasnivati na unosu hranjivih tvari i nezatrpavanju kalorijama. George Mateljan u svojoj knjizi 'Mršavljenje bez dijete' u izdanju Planetopije opisuje koje su najzdravije namirnice koje trebamo konzumirati te mršavjeti i čuvati zdravlje.

Želite li mršavjeti, morate u prehranu uvesti niskokalorične namirnice. Visokokalorične namirnice neće pobuđivati osjećaj sitosti, pa je bolji način jesti više hrane s malo kalorija.

Neke od tih namirnica zovu se i najzdravije na svijetu. To su špinat, kupus, kelj, brokula, paprike, tikvice, šparoge ili, primjerice, zelena salata.

Da bi povrće zadržalo prehrambenu vrijednost, treba ga spremati na poseban način jer je delikatno. Ključan je pravilni odabir, pohrana te priprema i kuhanje. Kod odabira pazite da povrće ima svoju boju, nije uvenulo ili žućkasto i trulo. Ako možete, svakako birajte ekološko uzgojeno povrće.

Neispravnim čuvanjem povrća možete izgubiti i do 30 posto hranjivih tvari. Većinu je najbolje pohraniti u hladnjaku, a izuzetak je povrće poput luka, češnjaka i rajčice.

Da bi se što ravnomjernije skuhalo, pametno je povrće sjeckati i rezati na komadiće otprilike iste veličine. Kupusnjače je tako, primjerice, dobro ostaviti da kratko odstoje narezane prije kuhanja jer će to ojačati njihova blagotvorna djelovanja na zdravlje. Zdravo kuhanje očituje se u niskoj temperaturi i kratkom roku. Tako se minimalno gube hranjive tvari. To ćete primijetiti po tome što nakon pet minuta kuhanja na visokoj temperaturi povrće gubi boju, a to znači da gubi i aromu i hranjive tvari, navodi Tportal.

Dodatne kalorije možete odbaciti ako ne pirjate na ulju, već povrće na pilećem ili povrtnom temeljcu. Samo jedna žličica ulja ima 120 kalorija.

Kuhanje umjesto gotove hrane ili odlazak u restorane ima višestruku korist - štedite novac i postižete optimalno zdravlje. Novim načinom 'zdravog kuhanja' uštedjet ćete vrijeme i novac, a dobiti zdrave obroke.

Budući da se na samom početku ovakav način ishrane čini težak i zahtjevan, Mateljan je osmislio plan smanjenog unosa kalorija koji kombinira najzdravije namirnice svijeta i nove metode kuhanja u prihvatljive jelovnike.