Migrena ili glavobolja? Pitanje je sad!

glavobolja
Kako razlikovati glavobolju od migrene i koji su njeni uzroci

Ovakvi napadi glavobolje nerijetko su povezani i s mučninom, povraćanjem i povećanom osjetljivošću na svjetlo i zvukove.
U nekim slučajevima se migrena lako zamijeni s glavoboljom koja je uzrokovana upaljenim sinusima ili padom krvnog tlaka, međutim migrena u svom pravom obliku ozbiljno onemogućuje normalno funkcioniranje, remeti san, posao kao i ostale svakodnevne aktivnosti. Može se pojaviti nekoliko puta tjedno ili svega jednom - dvaput godišnje.

Što uzrokuje migrene?

Pravi uzrok migrena još uvijek nije do kraja objašnjen. Dugo vremena liječnici su smatrali da su napadi glavobolje i ostali simptomi migrene uzrokovani problemima s krvnim žilama glave. Nova istraživanja ukazuju na to da konstrikcije krvnih žila mogu rezultirati bolnim osjećajem, ali da je pravi razlog nastanka migrene poremećaj centralnog živčanog sustava.

Lanac fizikalnih i kemijskih uzroka na području mozga koji vode u migrenu još uvijek nisu do kraja razjašnjeni. Mehanizam je takav da nešto aktivira niz biokemijskih reakcija koje mogu djelovati kao okidač upalnih reakcija i prenapregnutosti trigeminalnog živca koji uzrokuje osjećaj boli na području glave i lica.

Istraživanja su pokazala da sljedeći faktori mogu uzrokovati migrene:

- Niske razine serotonina - neurotransmitera koji utječe na raspoloženje, san i apetit.
- Manjak magnezija.
- Neuropeptidi kao okidači upalnih procesa.
- Abnormalnosti u transportu kalcijevih iona.
- Upale maksilarnog živca.
Mogući okidači migrena:

Iako neurobiologija migrena još uvijek nije dovoljno poznata, postoje određeni faktori koji utječu na pojavu migrena. Okidač za napade glavobolje vrlo je individualan te se uzroci mogu svrstati u veći broj kategorija:

- Povećane količine stresa, emocionalni problemi.
- Određeni tipovi hrane i kemikalija; čokolada, alkohol, orašasti plodovi, monosodium glutamat, sirevi, industrijske mesne prerađevine (hrenovke, kobasice), visoke doze kofeina, aspartam (umjetno sladilo).
- Glad ili dehidracija, preskakanje obroka.
- Vremenske promjene, pad tlaka, nagle promjene vlažnosti i temperature.
- Neispavanost, problemi sa spavanjem.
- Glasni zvukovi, intenzivni mirisi.
- Preintenzivna tjelesna aktivnost, fizički napori.
- Hormonalne promjene kod žena, uzrokovane bilo prirodnim ili umjetnim putem.

Izvor: naturala.hr