Ljekovita biljka datula - Kako djeluje na naš organizam?

datule, recepti, liječenje seksualnih smetnji, stimuliraju lijena crijeva, Sok od datula
Sok od datula je koristan, naročito ako se izmiješa s mlijekom. Kaša od datula i meda se koristi za liječenje proljeva i dizenterije kod djece i u tom slučaju se uzima tri puta dnevno. Ova kaša također ublažava bolove desni za vrijeme nicanja zuba i olakšava taj proces.

Datule se koristite i za liječenje crijevnih smetnji, jer pospješuju crijevne funkcije i pomažu razvoj korisnih bakterija u njima. Veoma su korisne i u liječenju tvrde stolice, jer materije koje se nalaze u urmama stimuliraju lijena crijeva.

Sirup je koristan i starijim osobama, te za liječenje seksualnih smetnji kod oba spola. Poboljšava izdržljivosti čisti tijelo od otrova koji se u stanicama nakupljaju s vremenom. Također, uzimanje soka od datula pomaže u liječenju grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade.

S obzirom na to da sadrže velike količine minerala, soli i vitamina, datule znatno utiču na rad mozga i njegovu vitalnost što dovodi do, danas, izuzetno neophodne psihičke stabilnosti čovjeka. Datule su od velike važnosti za trudnice neposredno pred porod, s obzirom na to da stimuliraju maternicu reguliranjem i pospješivanjem kontrakcija.

Nakon poroda veoma su djelotvorne za oporavljanje materice.

Recepti od datule

Frape od banana i datula - Izvrstan je za početak dana ili kad god osjećate pad energije i koncentracije. Za dvije porcije potrebno je 10 datula bez koštica krupno narezanih, dvije šalice mlijeka, velika zrela banana i malo cimeta. Datule i mlijeko miksajte na velikoj brzini, dok se potpuno ne izmiješaju u jednoličnu tekućinu. Ako je potrebno datule prethodno namočite u toploj vodi ili mlijeku i pustite da odstoje i omekšaju. Dodajte bananu i cimet i miksajte još petnaestak sekundi dok frape ne postane gust i pjenast. Cimet čini mlijeko probavljivijim i frape ukusnijim.

Salata od datula - Potrebno je pola kg datula, tri naranče, mala limenka ananasa, 10 dkg oraha, tri žlice šećera, dva limuna, malo cimeta i čašica ruma. Na kriške narezane naranče, ocijeđene kocke ananasa i orahove jezgre izmiješamo s datulama. Limunov sok, šećer, malo soka od ananasa i rum izmiješamo i prelijemo preko voća. Mariniramo 15 minuta.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl