Kolesterol - masna prijetnja našem zdravlju

UNESCO, mediteranska prehrana, Hrvatsko ministarstvo kulture, Registar kulturnih dobara RH, blagdani, debljanje, blagdan, siječanj, mjesec, hrana, mit, stručnjaci, hrana za jelo, trovanje, hrana, zdravlje, štetnost, hrana, gušterača, popis, kolesterol, zdravlje, kolesterol, zdravlje
Međutim to je i supstanca koja je neophodna za dobro funkcioniranje organizma. Kolesterol je lipid koji se nalazi u staničnim membranama svih tkiva, a potreban je za normalan rad organizma. Kolesterol se svrstava i u sterole jer je u njegovom sastavu kombinacija steroida i alkohola. Male količine kolesterola se nalaze i u membranama biljaka i gljiva.
Organizam koristi kolesterol u stvaranju hormona, vitamina A, D i E te žučnih kiselina. Manji dio kolesterola se nalazi u krvi. Ako se taj kolesterol nakuplja na stijenkama krvnih žila, može doći do začepljenja ili smanjenog krvnog protoka. Posljedice na zdravlje mogu biti velike, pa se u takvim slučajevima količina kolesterola u krvi regulira medicinskim preparatima. Dakle, kolesterol je poznat kao rizični čimbenik za nastanak ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti. Međutim to je i supstanca koja je neophodna za dobro funkcioniranje organizma.
 
Osim iz hrane, kolesterol se proizvodi i sam u tijelu. Smatra se da je oko 20 posto ukupnog kolesterola u tijelu dobiveno iz hrane, a oko 80 posto se sintetizira u jetri.
 
Ukoliko ste ikada vadili krv i radili laboratorijske testove, čuli ste za tzv. dobri (HDL) i loši kolesterol (LDL).
 
Razlozi povećane razine kolesterola u krvi:
 
- Obiteljska sklonost
- Nepravilna prehrana
- Prekomjerna tjelesna težina
 
Kako jesti da bi razina kolesterola ostala unutar preporučenih vrijednosti?
 
- Od ukupnoga unosa energije, udio masti ne bi smio prelaziti 30 posto, unos zasićenih masti treba ostati ispod 10 posto, a unos kolesterola ispod 300mg/dan.
 
- Kad govorimo o izboru namirnica, pokušajte smanjiti  unos crvenog mesa, pržene hrane, hrane s visokim sadržajem kolesterola (žumanjak jajeta, iznutrice, svinjetina i prerađevine, govedina), zasićenih masti iz mlijeka i mliječnih prerađevina (koristiti obrano mlijeko - 0,9 posto mliječne masti, izbjegavati maslac, slatko i kiselo vrhnje, tučeno vrhnje, punomasne sireve).
 
- Povećati unos hrane bogate prehrambenim vlaknima (proizvodi od žitarica-posebice od punog zrna), povećati dnevni unos voća i povrća – barem 4 ili 5 obroka, češće koristiti tzv. bijelo meso (piletina, puretina) i ribu.
 
- Najbolje je pripremati kuhanu ribu i meso, pečenjem na roštilju ili u posuđu koje ne zahtjeva masnoću. Ne koristiti svinjsku mast, maslac i margarine, već isključivo za pripremu jela koristiti biljna ulja ali i njih u što manjoj količini (maslinovo, suncokretovo, sojino).
 
Stoga, imajte na umu da je kolesterol u malim količinama potreban za normalno funkcioniranje organizma, ali da svako prekomjerno konzumiranje hrane koja sadrži ovu masnoću ozbiljno ugrožava vaše zdravlje i ostavlja dugotrajne posljedice.
 
 
Preporučene vrijednosti kolesterola su:
 
Ukupni kolesterol
< 5,0 mmol/l
 
LDL kolesterol
< 3,0mmol/l
 
HDL kolesterol
> 1,0 mmol/l za muškarce
> 1,2 mmol/l za žene
 
Izvor: Fit-team