Kasni obrok? Pet namirnica koje ne utiču na debljanje

Kasni obrok? Pet namirnica koje ne utiču na debljanje
To, ipak, nije tako! Ono što je važno u cijeloj priči jeste šta jedete. Evo koje namirnice možete konzumirati u kasnim satima bez bojazni da ćete poništiti efekte dijete ili da ćete se udebljati.
Mlijeko

Mlijeko, samo po sebi, ne sadrži mnogo kalorija pa je odlično za kasne sate. Ono sadrži triptofan, aminokiselinu koja vam može pomoći da brže zaspite - triptofan je odgovoran za povećanje proizvodnje serotonina u organizmu (veće količine serotonina vas čine pospanijima). Kao dodatni bonus, kalcijum i vitamin D koje mlijeko sadrži mogu vam pomoći da poboljšate zdravlje kostiju.

Orašasti plodovi

Bogati su antioksidantima i odličan su izbor za kasne sate, jer su veoma zasitni. Ipak, ne treba pretjerivati - pola šake sasvim je dovoljno (sve preko toga, može imati negativan efekat).

Povrće

Ono možda i nije najzasitniji kasni obrok, ali imajte na umu da u večernjim satima i trebate jesti što laganiju hranu i da nije cilj da se najedete već da "zavarate" želudac. Dakle, kada je u pitanju kasni obrok (čak i rana večera), stručnjaci preporučuju da se okrenete povrću. I, ne morate brinuti koliko ćete ga pojesti, obzirom da sadrži veoma malo kalorija.

Puretina

Nemasni proteini nisu samo kamen temeljac za mišiće već su i odličan način da se duže osjećate sitima bez "širenja" struka. Nemasni izvori mesa sadrže manje kalorija pa, ukoliko vas u kasnim satima uhvati glad, nećete pogriješiti ako vaš izbor bude puretina ili čak nemasni sir.

Integralne žitarice

Kao i mlijeko, namirnice bogate ugljenim hidratima pomažu u povećavanju triptofana u organizmu. Ipak, budite oprezni: obrađeni ugljeni hidrati, kao što su tjestenina, bijeli kruh ili čips, uzrokuju nagli skok šećera u krvi usljed čega vaš san može biti manje miran i spokojan. Međutim, integralne žitarice imaju suprotan efekat, kako na vaš san tako i na obujam struka.

Autor: PortalOko.hr