Kako se riješiti kilograma bez gladovanja?

Umjesto da odmah potrčite u šoping, počnite se rješavati nakupljenih kilograma već danas malim trikovima koji zbilja pale.

Prvo pravilo koje treba poštivati prilikom svakog obroka je polagano žvakanje. Naime, ukoliko trpate hranu u sebe brzinom svjetlosti, budite oprezni, jer je istraživanje provedeno na Sveučilištu Rhode Island dokazalo da žene koje polagano jedu i sporije žvaču u jednome obroku unesu u organizam i do 70 kalorija manje. Osim toga, sporije žvakanje omogućava da pojedemo manju količinu hrane, a da se pri tome osjećamo znatno sitije.

Želju za slatkim i ukusnim grickalicama suzbijte voćem i orašastim plodovima poput badema, oraha i lješnjaka. A kako tvrdi autorica knjige 'In Great Taste', Evelyn H. Lauder, odličan izbor je i badem stavljen na sušenu marelicu, čija kombinacija daje okus sličan keksima. Takve i slične kombinacije utažit će želju za čokoladom, sladoledom i čipsom te ćete izbjeći nakupljanje kilograma.


Pijte dovoljne količine vode te izbjegavajte sokove
U bilo kojoj dijeti preporučuje se pijenje većih količina vode da bi je tijelo uvijek imalo dovoljno, ali i da bi se izbjegla želja za prekomjernim konzumiranjem hrane. Međutim, često smo skloni času vode zamijeniti Coca-colom ili nešto zdravijom verzijom - voćnim sokom. No dok voda ne sadrži kalorije, jedna limenka Coca-cole ima čak 146 kalorija, a čaša soka od grejpa nevjerojatne 154 kalorije.

Premda je prilikom skidanja viška kilograma preporučljivo izbjegavati ugljikohidrate, uključujući tjesteninu, korisno je znati mali trik koji omogućava povremeno uživanje u omiljenim špagetima ili makaronima. Naime, kuhanjem tjestenine al dente izbjegava se oslobađanje veće količine škroba koji uzrokuje povećanje glikemijskog indeksa tjestenine što utječe na porast šećera u krvi. Istraživanja pokazuju da špageti kuhani pet minuta imaju glikemijski indeks 38, a nakon dvadeset minuta njihov glikemijski indeks iznosi 61.

Što se tiče vježbanja, za sve one kojima je odlazak na aerobik ili u teretanu prilično mrzak, stiže dobra vijest - sada možete manje vježbati, a više mršavjeti. Prema rezultatima istraživanja koje je provelo Sveučilište McMaster u Ontariju, polusatno pedaliranje na sobnom biciklu, koje se sastoji od naizmjeničnih pole minute žestokog tempa i četiri minute laganijeg, ima jednak učinak kao i kontinuirano pedaliranje u trajanju od sat i pol.

Nedovoljna količina sna negativno utječe na cijeli organizam, pa tako i na mogućnost topljenja viška kilograma, jer samo spavanjem možete istopiti i do šest kilograma godišnje. Naime, najnoviji podaci prikupljeni na Sveučilištu Michigan ukazuju da spavanjem samo sat vremena dulje jedemo čak šest posto manje hrane. Znanstvenici pretpostavljaju da ranijim odlaskom u krevet izbjegavamo grickanje slatkiša i sličnih proizvoda koji su najbolji izvor viška kilograma.

Poznato je da je doručak iznimno bitan obrok za zdravlje i održavanje težine. Međutim, možda biste trebali bolje promisliti o svome izboru namirnica. Znanstvenici sa Sveučilišta Louisiana otkrili su da je puno zdravije pojesti jaja nego pecivo. Naime, za vrijeme provođenja istraživanja otkrili su da su oni koji su ujutro jeli dva jaja umjesto peciva izgubili čak 65 posto više kilograma.


Kalorije topite i smijehom


Ljubitelje glazbe zasigurno će razveseliti vijest da upravo glazba može doprinijeti gubitku kilograma. Sudeći prema istraživanju znanstvenika s engleskog Sveučilišta Brunel, vježbanje uz omiljenu pjesmu potiče vas na dulje i napornije vježbanje koje učinkovitije topi masne naslage.

Osim što vidno popravlja raspoloženje, smijeh topi i kalorije. Stoga ne propuštajte olako prilike da se nasmijete od srca, jer prema rezultatima istraživanja sa Sveučilišta Vanderbilt deset do petnaest minuta smijeha može otopiti i do 40 kalorija.

Ponekad su najbolji i najučinkovitiji osobni treneri četveronožni kućni ljubimci. Tako su istraživači sa Sveučilišta Victoria dokazali da vlasnici pasa pješače gotovo dva puta više od onih koji nemaju kućnog ljubimca. Naime, tajna je u tome da će vas, kada se osjećate pospano i napadne vas osjećaj lijenosti, upravo pas natjerati na šetnju koja je odlična za zdravlje srca i održavanje forme.

izvor: tportal.hr