Kako odabrati zdravu dijetu

ite, je su uspješni, lijepi, sretni, ispunjeni u svakom pogledu, željeli biste biti baš kao oni, ali ne radite ništa po tom pitanju. Mnoge žene, danas, s razlogom ili bez razloga, pribjegavaju različitim dijetama, jer žele biti ne samo vitkije, nego smatraju da bi s time riješile i mnoge druge životne probleme i komplekse.

Također, čini im se da što god učinile, nikako ne mogu doći do željenih rezultata bilo da je to gubitak kilograma ili pak dobivanje kilograma. Problem je u tome što ne čine sve što je potrebno da bi tijelo funkcioniralo na način na koji bi trebalo; idu na kratke niskokalorične dijete, nakon kojih dobiju još više kilograma nego što su ih izgubile, a što može utjecati i na vaše fizičko i psihičko zdravlje.

Nemojte se dati nagovoriti na „brze" dijete i zaboravite na medicinske postupke uklanjanja masnoća. Umjesto toga pridržavajte se ovih uputa, kako bi vaša prehrana bila što zdravija, ali isto tako kako biste znali odabrati što učinkovitiju dijetu, ako ste se već za nju odlučili. Naime, većina nas hrani se stihijski, jedemo što nam dođe pod ruku, bez planiranja i pretjerane pažnje. Morate pronaći savršenu ravnotežu unosa vitamina, minerala, omega 3 i 6 masnih kiselina i vlakana. Napravite listu svih namirnica koje su bogate s tim sastojcima, također, kupujte svježe namirnice, a ne one prerađene i konzervirane, a po mogućnosti pokušajte nabaviti one iz organskog uzgoja.

Evo načina na koji možete napuniti svoj frižider i promijeniti prehrambene navike.

Voda je vaš najbolji prijatelj

Nikada niste baš bili ljubitelj vode i najčešće se tražili zamjenu u obliku sokova i drugih pića, koji su vam dali samo privremeno olakšanje od žeđi? Cilj pijenja čiste vode, je očišćenje od toksina u organizmu, koji su se nakupili tijekom vremena, a koji moraju biti „isprani" iz organizma. Također, pijenje vode pomaže organizmu da se riješi viška vode koja se nakuplja u organizmu, s čime ćete smanjiti nakupljanje vode i nadutost. Pijte najmanje dvije litre vode na dan. Voda će vam također utažiti glad, ako popijete čašu vode deset minuta prije jela. Manje ćete pojesti i osjećat ćete se siti.

Međuobroci i grickalice

Zdrave grickalice uvijek se preporučuju između obroka, kako biste utažili glad i spriječili naglo padanje šećera u krvi. Dva sata nakon doručka i ručka slobodno uzmete malu šalicu punu s orašastih plodova ili voća. Nemojte jesti slatke ili slane rafinirane grickalice, od njih ćete se udebljati i još k tome su vrlo nezdrave zbog različitih umjetnih dodataka. Šećer i sol možete uzimati u vrlo malim količinama, s obzirom da šećer može smanjiti vaš imunitet, dok sol uzrokuje nakupljanje vode u organizmu.

Hrana bogata vlaknima

Voće i povrće su izvrsni izvori vlakana. Jedite čim više svježeg voća i povrća i spravljajte izvrsna jela od njih. Eksperimentirajte sa načinima na koji ih možete spraviti, te sa okusima, spravite ih s mesom ili bez mesa. Potrudite se da barem jednom na dan imate obrok u kojemu se nalazi voće ili povrće. Svakodnevna rutina konzumiranja voća i povrća može vam poboljšati zdravlje u vrlo kratkom vremenu.

Zdravo meso

Morate biti vrlo oprezni kada konzumirate janjetinu, govedinu, svinjetinu. Ono sadrže mnogo masnoća koje mogu prouzročiti brojne zdravstvene probleme, a sigurno vam neće pomoći nakupljanja masnoća na najnepoželjnijim mjestima na tijelu. Prebacite se na ribe i morske plodove koje su izvrsni izvori proteina, omega 3 masnih kiselina i drugih hranjivih sastojaka. Također, u svoju prehranu uvedite više piletine, puretine (bez kože) i teletine.

Odbacite „junk" hranu

Znamo da se radi upravo o „najslađoj" hrani, za kojom često žudimo, no morate konzumiranje te hrane svesti na najmanju moguću mjeru. Dakle, izbjegavajte hranu koja sa sobom nosi „debljajuće" kalorije. U što manjoj mjeri konzumirajte ili potpuno izbjegavajte kupljene sokove, krafne, kekse, kolače, slane i slatke grickalice, pomes fites i slična jela od krumpira koje se dobivaju dubokim prženjem, instant jela, kompletan fast food, čokoladu (može tamna i ne više od jedne čokolade od 200 grama na tjedan). Kupujte niskokaloričan sladoled, jogurt i druge mliječne proizvode i pokušajte kupovati hranu i pića koja nema konzervansa i različitih umjetnih aditiva.

Ubrzajte metabolizam

Svrha ubrzavanja metabolizma je brže izgaranje masnoća i neprestano održavanje vašeg metabolizma na najvišoj razini izgaranja. Jedite namirnice koje će vam pomoći da uskladite i ubrzate svoj metabolizam, a to su đumbir, zeleni čaj, crveni papar, crna kava i općenito čaj. Redovito vježbajte, hodajte najmanje 30 minuta na dan kako biste poboljšali ubrzali metabolizam. Prebacite se s manje intenzivnih na intenzivne vježbe.

Važnost sna

Osam sati sna na dan je ključno za revitaliziranje vašeg tijela i oporavljanja cijelog sustava koji treba funkcionirati „kao sat". Bez dovoljno sna, ugrožavate svoje zdravlje. Potrudite se da dovoljno rano idete spavati i da se budite u isto vrijeme svaki dan. Zadnje jelo pojedite najmanje tri sata prije spavanja, kako biste izbjegli probleme s probavom i nadutost.

Znanje, volja i disciplina

Zdravi doručak potiče metabolizam na „akciju" tijekom dana i daje nam potrebnu energiju za sve zadatke koje morate načiniti. Važnost doručka je u tome veća, što makar možda i nećete ručati u jednako vrijeme svaki dan, pomoći će tijelu da zadrži optimalne količine šećera u krvi. Ako znate da ćete određeni dan ručati kasnije, pobrinite se da doručak bude obilniji.

Prestanite jesti hranu koja sadrži mnogo šećera - čokolade, gazirana pića, kolače... Sve potrebne kalorije možete dobiti i iz drugih zdravijih namirnica i ne moraju biti krcate šećerom.

Izbjegavajte ugljikohidrate s visokim glikemijskim indeksom, jer ta hrana proizvodi glukozu, koja direktno dolazi i krvni sustav, zbog čega se oslobađaju velike količine inzulina, koje tu glukozu „pospremaju" za poslije, te dolazi do nakupljanja masnih naslaga.

Pijte što više vode, posebno kada se bavite sportskim ili nekim drugim fizičkim aktivnostima. Privikavajte svoje tijelo na što veće količine vode.

Pijte što manje tekućine direktno za vrijeme jela. Naime, želučana kiselina koja igra vrlo veliku ulogu prilikom probave hrane, se s većom količinom tekućine razrjeđuje što otežava probavu.

Jedenje zbog emocija može biti uzrok brojnih problema s debljinom. Naime, kada se tješite hranom, to može prerasti u naviku, pa čak i ovisnost.

Vlaknasta hrana koju unesete u sebe pomoći će vam da očistite organizam, a posebno potaknete probavu. Naime, neprobavljena hrana ako ne izađe iz probavnog sustava počinje truliti, što može biti jedan od razloga brojnih zdravstvenih problema.

izvor: žena.hr