Jeste li znali da ponedjeljkom od infarkta umire čak 20 posto ljudi

Jeste li znali da ponedjeljkom od infarkta umire čak 20 posto ljudi
Ilustracija Twenty20

Da li ste znali da ponedjeljkom od infarkta umire čak 20 posto više ljudi u odnosu na druge dane? Znanstvenici smatraju da je to posljedica prekomjernog unošenja alkohola za vrijeme vikenda, ali i stresa povezanog s novim radnim danom.

Iznijeli su i još neke zanimljivosti o tome koliko čovjek može preživjeti bez hrane i sna, kao i o "sindromu tuđe ruke".

Čovjek bez hrane može preživjeti, ali ne i bez sna. Samo na vodi, bez hrane, preživjeti će i do dva mjeseca, ali poslije nekoliko besanih noći fatalne posljedice su neminovne. Kod većine se radikalno mijenja psiha. Ujedno, rekord u nespavanju iznosi 264 sata.

Što se tiče takozvanog sindroma tuđe ruke, postoje osobe čija se jedna ruka ponaša kao da ima "vlastitu pamet". U literaturi je ova pojava poznata kao Alien hand syndrome.

Ustanovljeno je kako je nekontrolirano ponašanje jedne ruke posljedica oštećenja srednje frontalne motorne regije mozga, a može se javiti i poslije operacije na mozgu, moždanog udara ili upale mozga. Takva osoba nad "tuđom rukom" nema nikakvu kontrolu, niti svijest o njenim postupcima, čak i onda kada obavlja kompleksne pokrete kao što je otkopčavanje košulje.