Jedna noć bez sna može uništiti organizam

spavanje san, spavanje, san, zdravlje, san, doktori, organizam, spavanje, san, spavanje

Naime, mnogi koji sebi "skraćuju" san, nisu ni svjesni posljednica s kojima se naše tijelo suočava poslije samo jedne noći bez sna.

Poslije cijele jedne neprospavane noći vaš organizam će imati drastične posljedice i biće mu potrebno mnogo vremena da se vrati u odmorno stanje.

Doktorica Janet tvrdi da je osam sati sna jako bitno kako bi organizam normalno funkcionirao tijekom dana. Ona kaže da se efekt neispavanosti može porediti sa alkoholiziranim stanjem organizma.

Studije su pokazale da, ako ispitanik dostigne 17 do 19 sati bez sna, njegov organizam će se ponašati isto kao tijelo alkoholizirane osobe. Ali ako ispitanik bude budan duže od 19 sati, njegov organizam će funkcionirati lošije nego kod alkoholizirane osobe.

Doktor David Greuner, iz New Yorškog udruženja kirurga, kaže da se informacije koje prikupimo preko dana obrađuju dok spavamo.

Greuner dodaje kako se za vrijeme sna naš mozak odmara i prilikom buđenja on je spreman da rješava nove probleme, obraća pažnju na svoje okruženje i pravilno rasuđuje.

On, zbog toga, tvrdi da oni koji nisu imali kvalitetan san, nisu u stanju da zapamte mnoge nove informacije i da usvoje nove.

Ako ostanete budni i bez sna samo jednu noć vašem organizmu će biti potrebno mnogo vremena da se oporavi i povrati izgubljeni cirkadijalni ritam.

Cirkadijalni ritam je biološki ritam u organizmu čovjeka, koji regulira brojne neourohumoralne procese u mozgu i na taj način kontrolira i usklađuje dnevne, noćne i brojne druge funkcije svih najvažnijih organa u organizmu.

Ako niste u mogućnosti da imate ispavanu noć onda doktor Greuner savjetuje sljedeće: "Najbitnije je da jedete zdravu hranu narednih 24 sata.Također, morate piti što više tečnosti i izbjegavati mnogo kofeina".

(trebinjelive.info)