Jedete kasno navečer? Prijeti vam opasno debljanje!

Tako, naravno, nećete dobiti više energije, ali više kilograma vam je zajamčeno. Nova istraživanja pokazuju da manje sna znači više kalorija
Nekoliko je novih studija utvrdilo da nam je potrebno najmanje šest sati spavanja da bismo zadržali zdravu težinu, piše stranica Health.com. Hormoni u mozgu i kemijski spojevi odgovorni za osjećaj gladi i sitosti usko su povezani s našim
prirodnim ciklusima spavanja. Kad nismo naspavani apetit se povećava, kao i želja za visokokaloričnim namirnicama.

Najnovija studija, objavljena u prestižnom medicinskom časopisu Obesity, otkriva da noćne ptice jedu više kalorija u večernjim satima pa su izložene većoj vjerojatnosti da će biti pretile od osoba koje idu u krevet u razumno vrijeme i unose većinu kalorija prije 20 sati. Znanstvenici tvrde da ljudi koji ostaju dokasna budni pojedu oko 250 kalorija više dnevno, da češće posežu za fast foodom i gaziranim pićima, te da manje jedu svježe voće i povrće. Noćne ptice unesu oko 754 kalorije nakon 20 sati, a oni s normalnim rasporedom spavanja oko 376.

Zdjelica sladoleda navečer ima isti broj kalorija kao i zdjelica sladoleda ujutro, ali istraživanja ukazuju na hormonalne i metaboličke razlike zbog kojih je noćna porcija manje prijateljski raspoložena prema vašem struku.

Prije svega, osobe koje vole jesti kasno navečer vjerojatno u hrani uživaju dok gledaju televiziju, igraju video igre, rade ili se zabavljaju pred računalom. Ukoliko jedete dok obavljate neku drugu aktivnost, unijet ćete više kalorija da biste se osjetiti sitim. Također, istraživanja na životinjama i ljudima pokazuju da su naši cirkadijurni ritmovi hranjenja i spavanja obično sinkronizirani tako da ne jedemo noću. Cirkadijurni ritam je tjelesni sat koji regulira aktivnost enzima i hormona uključenih u metabolizam, a poremećaji cirkadijurnog ritma uzrokuju metaboličke poremećaje i pretilost.

Što napraviti: idealan režim prehrane znači da većinu kalorija treba rasporediti prije večere. Nakon večere, nemojte odmah ići u krevet dok niste na neki način sagorjeli kalorije. Ako ste jako gladni, planirajte lagani obrok do 200 kalorija, savjetuje Health.com.