Istine i zablude o depresiji

stres, stres, djeca, obitelj, depresija, depresija, stres, čekanje, red, živci, stres, zdravlje, stres, srce, vrijeme, glavobolja, imunitet, bogatstvo, depresija, stres, mladenka, momačka večer, strah, stres, koraci, rješenje, žena, stres, žene, stres, stres, ljutnja, ulja, stres, znakovi, stres, osjećaji, šefice, šefovi, depresija bolest, stres, uzroci stresa, razina stres, simptomi stresa, simptomi stresa, stres, bolest, Shizofrenija, Shizofrenija, bolest, duševne bolesti, Shizofrenija, stres, načini, život, stres, seks navike, odlazak u zemlje EU-a, odlaze u inozemstvo, istraživanje, psovanje, stres, razina stres, simptomi stresa, život, stres, stres, posao, stres, emocije, moždani udar

Iscrpljenost i depresija problemi su zajednički velikom broju ljudi. Vjeruje se da ih se može riješiti kratkim odmorom, no to je istina samo ako su izazvani pretjerivanjem na poslu, na primjer, stresom. U slučaju “čiste” depresije korisnost odmora ovisi o zdravstvenom stanju osobe: kod melankolične osobe odmor može biti kontraproduktivan i navesti je da se još više osami i tako pogorša situaciju. Navest ćemo vam nekoliko istina i zabluda o depresiji. Jer, problem valja dobro upoznati kako bi se našao pravi put iz tunela nazvanog depresija.
Pred iscrpljenom osobom valja pokazati veliku strpljivost.
TOČNO – Depresivna i iscrpljena osoba imat će koristi od takvog vašeg pristupa. U nekim slučajevima pretjerana strpljivost može biti štetna jer će depresivnu osobu baciti još dublje u ponor i tako će se zatvoriti krug iz kojeg ona ne samo da neće znati izaći, već sada i neće željeti izaći.
Depresivna osoba nikad nije gladna.
NETOČNO – Depresija se može manifestirati i smanjenjem teka, ali i njegovim značajnim povećanjem tako da depresivac jede sve što mu dođe pod ruke, u bilo koje doba dana. Češći je gubitak teka, no sve su češći i slučajevi debljanja u stanju iscrpljenosti i potištenosti.
Depresivnoj je osobi potrebna razbibriga.
TOČNO – No, to je teško postići. Depresivan čovjek ne pokazuje volju ni za čim, čak i za onim što ga je prije privlačilo. Ponudite mu aktivnost koja će ga izvući iz apatije, no unaprijed se oboružajte velikim strpljenjem.
Putovanje uvijek dobro dođe.
TOČNO – Udaljiti se od situacije koja je izazvala potištenost godit će bezvoljnoj osobi. Svakodnevne situacije samo još produbljuju depresiju pa udaljiti se na neko vrijeme može biti samo dobro jer će to razbiti jednoličnost. Putovanje ne mora poboljšati situaciju, no svi su izgledi da hoće.
Iscrpljenost se ne liječi lijekovima.
TOČNO – Postoje posebni lijekovi što djeluju na opće psihološko stanje. No, korištenje takvih lijekova mora biti ograničeno i pod stalnom liječničkom kontrolom.


Od iscrpljenosti i depresije pate najviše žene.
NETOČNO – Ova dva neugodna stanja pogađaju jednako oba spola i manifestiraju se bez nekih prevelikih razlika.
Depresivna osoba mora biti pod kontrolom jer si može nauditi.
TOČNO – Potištena osoba će češće razmišljati o smrti nego o životu. Sama po sebi, depresija nema samoubilačke osobine, ali može dovesti do stanja kad neki ljudi pomišljaju da je najbolje da okončaju život. Stoga takva osoba mora uživati neprestanu pažnju svojih bližnjih. Zbog gubitka koncentracije i neposobnosti da zadrže pažnju, potištene osobe nerijetko doživljavaju nezgode, osobito prometne.
Depresija je u vezi s određenim dobnim godinama i vremenskim prilikama.
TOČNO – Postoje oblici potišenosti što su u vezi s promjenama godišnjih doba. Problemi se javljaju zbog promjena intenziteta svjetlosti, što uvijek djeluju na ljudsku psihu. U nordijskim je zemljama ustanovljeno da je depresiju moguće liječiti fototerapijom, izlaganjem potištenih osoba svjetlosti različitih boja. Meteorološki čimbenici nemaju značajniji utjecaj: kiša neće povećati potištenost, već manjak svjetlosti za oblačnih dana.
Od depresije se mogu javiti fizički simptomi baš kao kod prave bolesti.
TOČNO – Depresija se može somatizirati, odnosno djelovati na organizam tako da osoba zaista fizički oboli. Mnoge glavobolje, vrućice, neodrediva loša stanja, poremećaji u želucu…mogu biti znakovi depresije koja se maskirala iza simptoma fizičkih poremećaja.

izvor: žena.hr