Hrana koja izaziva nadutost: Kruške, žvakaće gume, grah

Kruške i jabuke

Kruške i jabuke bogate su vlaknima koji produljuje osjećaj sitosti, ali i sadrže velike količine glukoze i fruktoze koje organizam sporo probavljuje pa se javlja nadutost. Unatoč tome stručnjaci ne preporučuju njihovo potpuno izbacivanje iz prehrane zbog visoke nutritivne vrijednosti. Najbolje je jesti pola jabuke ili kruške na dan, ali bez kore.

Grah

Grah obiluje oligosaharidima, složenim šećerima koje tijelo ne može probaviti. Apsorbirati ih mogu crijevne bakterije koje jedenjem proizvode plinove i stvaraju nadutost. Unatoč tome, grah se preporučuje jesti u manjim količinama i nikako ne kombinirati s hranom koja bi mogla izazvati neugodan osjećaj.

Brokula, kupus i šparoge

Brokula, kupus i šparoge na tijelo djeluju slično kao i grah. One su bogate složenim šećerima trisaharidima koji razgrađuju bakterije i pritom stvaraju plinove. Preporučuje ih se jesti sirove, ali ih je potrebno najprije termički obraditi.

Gazirana pića

Slatka gazirana pića sadrže mjehuriće zraka koji se nakupljaju u trbuhu i uzrokuju nadutost. Najbolje ih je izbjegavati i umjesto toga piti vodu koja je ujedno i najzdravija za organizam.

Žvakaće gume

Žvakaće gume i tvrdi bomboni također uzrokuju nadutost, zato što se žvakanjem udiše puno zraka koji se nakuplja u trbuhu. Slično se događa i kod prebrzog gutanja hrane, pa se prepručuje svaki zalogaj prožvakati najmanje 20 puta.

Brza i masna hrana

Brza i masna hrana kombinacija je masti i šećera. Ona ostavlja osjećaj težine u trbuhu zato što se masti puno teže probavljaju od ugljikohidrata i proteina, dok šećer brzo iz želuca stiže u crijeva te uzrokuje nadutost.

Slana hrana

Vrlo slana hrana potiče zadržavanje vode u tijelu, a samim time i osjećaj nadutosti. Upravo je zbog toga grickalice poput čipsa najbolje izbjegavati, ali i prerađenu hranu koja obiluje solima.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Mlijeko i mliječni proizvodu mogu i kod zdravih ljudi izazvati nadutost, no ipak se ti problemi najčešće povezuju s onima koji ne podnose laktozu. Intolerancija na laktozu znak je zapravo da tijelo nema enzim koji je razgrađuje što potom uzrokuje probavne smetnje.

24sata.hr