Gljiva lisičarka prirodni antibiotik

Gljiva lisičarka, bogata vitaminima i vlaknima, gljive, antivirusna svojstva
Lisičarka se naziva još i lisičica ili lisička, a vrlo je raširena u brdsko-planinskim krajevima, te je uz vrganje i šampinjone najpoznatija za pripremanje kulinarskih specijaliteta. Žuto-narančaste je boje veličine 3-10 centimetara, a raste u gustim šumama na mahovini i najčešće u velikim skupinama. Meso je vrlo žilavo, ali ugodnog okusa i mirisa, pa se preporučuje što dulje kuhanje ili pečenje kako bi postala mekana. Iako je većina pogodna za sušenje, ove je bolje konzumirati svježe jer tada sadrže najviše korisnih sastojaka. Odličnog su okusa pa ih se može spremati kao dodatak jelima, na salatu, pohane ili sa ribom, a njihova intenzivna boja odlično se uklapa u razne umake. Ukoliko se odlučite za berbu lisičarki potražite savijet iskusnog gljivara, kako je nebi zamjenili sa vrlo sličnom otrovnom lisičarkom, pa je dobro znati kako su one parve nešto manje, ne tako intenzivne boje i ne ostavljaju boju po rukama kao otrovne. Vrlo je važno da je dobro očistite prilikom branja i ne perete sa vodom kako prilikom pripreme nebi izgubila svoje nutritivne vrijednosti.

Utjecaj gljive lisičarke na zdravlje organizma

Dokazano je kako sve gljive (naravno, osim onih otrovnih) imaju pozitivan utjecaj na zdravlje organizma, pa tako i lisičarka. Smatra se kako će gljive biti namirnica budućnosti, upravo zbog svih ljekovitih sastojaka koje imaju. Lisičarke spadaju u kvalitetnije gljive jer obiluju vlaknima i beta-glikanom koji održava cijeli krvožilni sustav. Od vitamina tu su vitamin A i C u visokom postotku, zatim minerali, željezo, cink, kalcij,osam esencijalnih amino-kiselina i 90% vode zbog čega su niskokalorične. Osim toga ona ima i antibakterijska i antivirusna svojstva, jača imunitet, čisti organizam, snižava kolesterol, poboljšava cirkulaciju i krvni pritisak, te smiruje živce, a u zemljama Dalekog istoka koriste je za liječenje upale očiju i suhe kože zbog vitamina D.

No iako ima niz pozitivnih i ljekovitih učinaka na zdravlje, ne preporučuje je se koristiti više od 2 puta tjedno jer je vrlo teška za želudac i može izazvati probavne smetnje, pa se nikako ne preporučuje davati maloj djeci.