Dukan dijeta: najbolje čuvana francuska tajna

Ovo je dijeta u čiju se djelotvornost uvjerilo preko 1,5 milijuna Francuskinja, a prakticiraju je i supermodel Giselle Bundchen i pjevačica Jennifer Lopez.

Dr. Pierre Dukan poznati je francuski nutricionist s preko 30 godina iskustva u proučavanju navika hranjenja i zdravog mršavljenja. On je osmislio ovu dijetu, poznatu i kao Francuska dijeta ili Pariška dijeta, koja daje nevjerojatno dobre rezultate. Prema dr. Dukanu debljinu uzrokuje nekoliko psiholoških fakora. On osporava pretpostavku da osobe s prekomjernom težinom mogu odoljeti napasti jedenja izvan zadanih obroka. Zaključci njegovih istraživanja su da ljudi koji moraju smršaviti trebaju brze i opipljive rezultate koji će ih motivirati da nastave dalje. Isto tako trebaju jasne ciljeve s unaprijed definiranim fazama.

Kako funkcionira Dukan dijeta?

Po dijeti dr. Dukana osoba može jesti koliko god želi, kada god želi... Dijeta je visokoproteinska i nisko kalorična - ovu teoriju on je bazirao na činjenici da ugljikohidrati podižu razinu šećera u krvi koja zatim drastično pada, a to uzrokuje glad, čežnju za hranom i naviku da se gricka ono što je prvo pod rukom - obično slatkiše. Proteini, s druge strane, smanjuju apetit, a tijelo koristi zalihe masnoća za energiju što rezultira mršavljenjem.

Četiri faze Dukan dijete

1. Faza napada

Ovo je najjednostavnija od svih faza, ako govorimo o tome što se smije jesti (i nisu dozvoljena nikakva odstupanja!). Ova faza započinje ciklus mršavljenja i traje od 3 do maksimalnih 10 dana, ovisno o tome koliko kilograma želite izgubiti. U ovoj prvoj fazi dozvoljeni su samo proteini (koliko god želite, kada god) i to: nemasna govedina, teletina, zečje meso, piletina i puretina bez kože (znači NE smiju se jesti ostale vrste mesa kao npr. svinjetina, janjetina, patka...).

Meso se ne smije spremati na masnoći (ni ulje ni maslac) - znači samo "suha" tava, roštilj i slično...

Dozvoljeni su i nemasna šunka, goveđa, teleća ili pileća jetrica, sve vrste riba i školjaka, tofu i soja do dva jaja dnevno (ako imate visok kolesterol smijete samo tri ili četiri žumanjka na tjedan, no bjelanjak možete bez restrikcija).

U "fazi napada" jesti se smiju i nemasni mliječni proizvodi - jogurt (obični i voćni), sir, mlijeko. Ako se odlučite za polumasne mliječne proizvode - tada morate limitirati njihov unos na dva dnevno.

Dozvoljeni su i umjetni zaslađivači, ocat, biljni začini svih vrsta, češnjak, luk, kiseli krastavci (ali samo jako malo kao dodatak), sok od limuna (ali samo kao začin hrani, ne kao piće), senf i sol (umjereno), kečap bez šećera i žvakače gume bez šećera.

Za vrijeme ove faze može vam se dogoditi loš zadah i suha usta, a problem možete izbjeći tako da pijete mnogo vode - najmanje 2 litre na dan. Kava i čaj bez šećera ili s umjetnim zaslađivačem su također dozvoljeni. Nakon četiri dana mogli biste se suočiti s problemom konstipacije - to riješite tako da u prehranu ubacite i po žlicu i pol mekinja (dnevno) i naravno pijte mnogo vode. U ovoj fazi morate se kretati - barem 20 minuta brzog hoda svaki dan.

2. Faza izmjene

U ovoj se fazi naizmjence izmjenjuju dvije podfaze - samo proteini i proteini s povrćem. Povrće se može jesti sirovo, na pari ili kuhano, no ponovno nisu dozvoljene nikakve masnoće za kuhanje ili pirjanje.

Dozvoljeno je svo povrće osim škrobnatog - krumpir, kukuruz, mahune, grah, leća...

Ove podfaze možete kombinirati po želji (recimo 3tridana proteini, pa tri dana proteini i povrće, iako se preporuča jedan proteinski dan, pa nakon njega jedan miješani dan).

Ona traje sve dotle dok ne dostignete svoju željenu težinu. Što se ostatka preporuka tiče - povećajte unos mekinja na dvije žlice dnevno, a vježbanje na najmanje 30 minuta dnevno.

3. Faza konsolidacije

Jednom kad dostignete svoju željenu težinu, potrebno je i ostati na njoj bez da se dobiju suvišni kilogrami. Upravo je za to osmišljena ova faza. U njoj možete u prehranu uključiti tvrde sireve, integralnu tjesteninu i integralni kruh i škrobno povrće. Dozvoljeno je i voće, no držite se podalje od voća s visokim postotkom šećera - banane i trešnje, kao i suhog voća.

Dobra vijest je da u tjednu smijete imati i dva potpuno slobodna obroka po vašoj želji (uključujući alkohol, čokoladu, kolače...). Ova faza traje različito za svaku osobu, a izračunava se prema izgubljenim kilogramima - 10 dana konsolidacije za svaki izgubljeni kilogram. U ovoj fazi nećete izgubiti kilograme, ali ih nećete ni dobiti.

4. Faza stabilizacije

Ovo je konačna faza, način prehrane za cijeli život a da ne dobijete natrag suvišne kilograme. Smijete jesti i piti što god želite, jedino pravilo kojeg se morate držati je da svaki tjedan imate jedan samo proteinski dan. Dr. Dukan preporuča da taj dan bude četvrtak.
Prednosti Dukan dijete

U ovoj dijeti smijete jesti koliko god želite, što psihološki pozitivno djeluje na ljude. Odnosno, nećete pasti u napast više jesti samo zato što ne smijete jesti ili jer imate strogo raspoređene obroke. Gubitak kilograma je velik na početku no postoji i dug period stabilizacije koji će pomoći osobi naučiti kontrolirati vlastitu težinu. Dukan dijeta omogućava dva obroka bez ograničenja za vrijeme faze konsolidacije, što olakšava trenutke kada su obiteljska okupljanja ili imate naviku odlaska u restoran s obitelji i prijateljima.

Mane Dukan dijete

S toliko proteina, potrebno je unositi velike količine vode u organizam kako biste izbjegli neugodne posljedice koje smo već spomenuli - suha usta, neugodan zadah i konstipacija. Meso, riba i morski plodovi su dosta skupi. Ova je dijeta dobra za ljude koji zbilja uživaju u mesu, no ovakav način prehrane veoma bi bilo teško prilagoditi vegetarijancima. S vremenom može doći do zasićenja i dosade oko stalno sličnih obroka - osobito ako osoba ima mnogo kilograma za izgubiti (jer bi u fazi izmjene morali biti mjesecima, a ugljikohidrati se uključuju u prehranu tek kada se dosegne idealna težina).

I za kraj imajte na umu da niti jedna dijeta nije apsolutno dobra za vaše zdravlje. Stoga, prije nego se posvetite "novom" režimu prehrane, potražite savjet svog liječnika.

Izvor: zena.hr